ИНТЕРВЮ

Мирослав Янчев: Не можахме да се справим с недоверието на хората за санирането

Г-н Янчев, какви успехи и какви предизвикателства ви донесе 2017-та година, която вече е към своя край?
Каквото и да кажа, сигурно ще е меко казано, но имаше доста интересни месеци през тази година. Те са свързани не само с работа, която ще си проличи в бъдеще време, т.е. подготовка на проекти и концепции, но и действително свършена. Тази година е за подготовка на проекти, на идеи за реализации на много инфраструктурни проекти, касаещи пътища, улици и благоустрояване на обществени терени. Пред всички местни власти има предизвикателства. Те са много и в момента не мога да изброя всичките. Но като цяло са подчинени на това да е чисто, светло и спокойно. Нашите действия са ръководени от това да осигурим на гражданите чистота, да има добро управление на отпадъците, добра инфраструктура и в същото време да е спокойно по отношение на престъпността, а ние там работим от доста време съвместно с отговорните институции – да имаме видеонаблюдение по всички възлови кръстовища, работа с трудни деца в рискови групи. За социалната политика бих казал, че е на изключително ниво, надграждаме я. Тази година капацитетът е на сто процента усвоен.

Какво не успяхте да направите и за кое не ви стигна времето?
Много работа има още да се прави от местната власт. Имаме много проблеми, които трябва да бъдат решавани. Не можахме да се справим с недоверието на хората по отношение на санирането. Не успях да убедя хората да повярват в тази програма и не можахме да реализираме всички средства, които бяха предоставени на Община Златоград. Казвам го с голяма болка. 5 млн. лева бяха осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“, ние усвоихме половината. И това е нещото, за което ме боли най-много. Не можах да убедя моите съграждани да се възползват от тези възможности и да санират жилищата си. За мен като кмет това е от изключително значение поради няколко причини – осигуряваме по-нормални условия на живот, и от там намаляване вредните емисии във въздуха, а и градът добива по-различен облик. 20 сгради са санирани на територията на общината. Тази година ги довършваме, текат приемателните комисии при последните сгради.

Кои са европейските проекти, на които най-много сте залагали и какво предстои?
Тази година направихме много важни, стратегически рехабилитации на сгради – въведохме енергийно-ефективни мерки върху 20 сгради – 4 обществени и 16 частни. За мен тази Оперативна програма „Региони в растеж“ изигра много важна роля. Сега има много желаещи, но нямаме ресурса да го направим. Може би сега е мястото да кажа, че тези проекти са с много сериозен ефект върху населението. Отделно имаме подписан договор за изграждане на сепарираща и компостираща станция на сметището. Това е битка, която е водена от трите общини – Мадан, Неделино и Златоград. И това е една от основните теми, които вълнуват всички граждани. Направихме много важен проект, който е одобрен, подписахме договор и предстои реализация. В бъдеще това ще изиграе много важна роля в няколко направления. От една страна по отношение на опазване на околната среда, запазване, или минимално повишаване на таксата за отпадъци и това, че ще удължим живота на сметището. Ние трябва да мислим за това как да опазваме природата и как да не натоварваме следващите поколения да плащат за надграждане и изграждане на сметища. Другото, което постигнахме, е редица реализирани проекти, които са в ход на проверка и оценка. Това са неща, които не се виждат от гражданите, но очакванията ни са догодина да направим асфалтиране на пътища и улици в община Златоград, спортни площадки в село Старцево, осветление, ремонт на здравна служба и закупуване на линейка, обучение за хора, които се занимават с противопожарна защита – закупуване на специализиран автомобил за гасене на горски пожари. Все неща, които смятам, че ще имат изключителен ефект върху спокойствието и сигурността на гражданите. Много е важно да кажа чрез вашата медия, че очакванията на хората към кметовете е да създаваме работни места. Тук трябва да стане ясно, че те не се създават от кмета, Общинския съвет и администрацията. Ние създаваме условията за бизнес, безпрепятственото обслужване. Но бизнесът създава тези работни места. Това, за което ме боли, е, че всички виждаме как изтичат млади кадри от нашия град и това може би е проблем, който стои пред всички малки общини, където няма сериозен бизнес. Изтичат кадри, които може би са основният потенциал за развитието на населеното място.

Това ли е най-големият проблем?
Да, сега като си говорим за улици, пътища, камери, осветление, за линейки, ние го правим за бъдещите поколения, които с всеки изминал ден намаляват. Първо, че не се и раждат толкова деца, колкото е имало през годините, а отделно не се връщат в Златоград. Обяснявам си го това не само заради доходите, които търсят в чужбина, а с това, че нашите деца са образовани и искат по-добра реализация като кариерно израстване. А малкият град това не може да го даде. В случая аз не казвам, че не можах да се справя с този проблем, защото това не е проблем, който трябва да го решава кметът като цяло.

Как оценявате взаимодействието с Общинския съвет?
Имаме много скъпо платен урок от първия мандат 2007-2011. Като казвам скъпо платен, той може да бъде не само в парично изражение, той е и с нерви, безпокойствие. Тогава разделихме града на две. Сега аз работя в отличен синхрон с Общинския съвет. Има противоречия, конструктивен диалог, имаме и опозиция в много голяма част, но накрая се обединяваме около идеята Златоград да се развива. Даваме си сметка, че ако бъдем единни, ние сме силни. Ако сме единни и в делата си, както го показваме в Общинския съвет два мандата, ние успяваме. Златоград постигна в годините не малко благодарение на доброто партньорство между Общинския съвет и кмет.

Коя от добрите практики цените най-много?
Не знам дали е мястото тук да го кажа, но Златоград има поредици от номинации през миналата и тази година. Бяхме обявени за „Екообщина за 2017 г.“. Конкурсът се прави под егидата на френското посолство и МОСВ. Спечелихме приза в категория малка община до 40 хил. жители за добро управление на отпадъците. Показваме добра практика, от която черпят опит вече много общини в България. Миналата година спечелихме „Екообщина за 2016 г.“ в раздел „Енергийна ефективност“. Така че за втора поредна година тази практика струва ми се е за пример и заслужава да бъде мултиплицирана в други общини в България.

Споделихте преди малко за болката си от изтичане на младите кадри. Знаете ли колко деца са се родили тази година в общината?
Тази година са се родили 86 деца. Малко са и за съжаление бебетата намаляват всяка година.

Какво ще пожелаете на родителите на тези деца за Коледа и Нова година и как бихте се обърнали към тях?
Златоград е добро място за отглеждане на малки деца. Предлагаме много добри условия в детските градини. Смятам, че освен че сме работили много сериозно по отношение на здравословното хранене, което е пак борба години наред, отделно сме направили условията много по-привлекателни. Имаме изключителни условия за разходка – пешеходни зони, паркове и т.н. За Коледа и Нова година им пожелавам първо да вярват, да бъдат благодарни към себе си, към Господ и към всичко това, което се случва около нас. Нека бъдем уверени в това, което трябва да правим и да следваме целите си. Когато един човек има ясно поставени цели и ги следва, постига резултати. Да бъдем уверени в себе си в това, което правим.

Елена Павлова

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close