НОВИНИ

Министър Аврамова откри новата спортна зала на Райковската гимназия (видео и снимки)

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заедно с шефката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и областния управител Недялко Славов откри новата спортна зала на ПППМГ „Васил Левски“ в град Смолян. На откриването присъстваха ученици, общественици и политици от ГЕРБ – депутатът Красимир Събев, кандидатът за кмет на община Смолян за трети мандат Николай Мелемов, водачът на листата на ГЕРБ и доскорошен заместник на Мелемов Марин Захариев, началникът на Регионалното управление на образованието в Смолян Мария Семерджиева, Спиро Чавдаров – управителят на фирмата построила залата – „Дюлгер“, и др. Преди това отец Запрян Шиков извърши водосвет.

По-рано временно изпълняващият длъжността кмет Мариана Цекова даде заключителна пресконференция по проект „Обновяване и енергийна ефективност на образователната инфраструктура в гр. Смолян“. Проектът е на стойност 6 598 925, 21 лв. По него е са обновени дворното пространство и спортните площадки на СУ „Отец Паисий“, на  Езиковата гимназия и VI ОУ „Иван Вазов“, извършен е цялостен ремонт на ППМГ „Васил Левски“, основен ремонт и реконструкция на Детска градина „Буратино“, както и доставка на обзавеждане и оборудване на петте учебни заведения. Според Цекова новоизграденият физкултурен салон на ППМГ „Васил Левски“ е една прекрасна придобивка не само за училището и квартала, в който се намира, но и за целия град Смолян. На пресконференцията началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева уточни, че предстои да се изготвят правила, според които залата ще може да се ползва не само от учениците, а и от гражданите.

  Заради опорочени обществени поръчки и неправомерно избрани изпълнители обаче Община Смолян бе санкционирана с 600 000 лева, от които 282 781,24 лв. по този проект. Проектът бе разделен на четири обособени позиции. И четирите фирми-изпълнителки бяха избрани по незаконосъобразна методика, в която с 60% тежест  бе „Организация за изпълнение на поръчката“, а цената – с 40%. Изпълнител на първата – „Цялостен ремонт на ПМГ „Васил Левски“, включващ мерки за енергийна ефективност и система за видеонаблюдение, както и изграждане на нов физкултурен салон“, за 2 731 003,98 лева без ДДС бе „Дюлгер“ ООД. На втората – „Обновяване на дворно пространство и спортни площадки на ГПЧЕ и VІ ОУ „Иван Вазов“, гр. Смолян“ за 446 818,81 лв. без ДДС изпълнител бе „Престиж бизнес – 93“ ООД. Третата – „Обновяване на дворно пространство и спортни площадки на VІІ СОУ „Отец Паисий“, се изпълняваше от „Крис-МТ“ ООД за 464 476,05 лева без ДДС. Четвъртата – „Основен ремонт на детска градина „Буратино“, бе възложена на „Артстрой“ ООД за 1 070 721,90 лв. без ДДС. Община Смолян обжалва наложените финансови корекции, но Пловдивският административен съд ги потвърди и осъди Общината да плати на Министерството на регионалното развитие сумата от 6429,37 лева съдебни разноски. Решението бе обжалвано във ВАС. Делото е насрочено е за 12.11.2019 г.

Advertisement
Back to top button
Close
Close