ГОРЕЩА ТЕМА

Министър Ананиев определи 177 болнични легла в Смолянско за лечение с COVID-19, само 9 от тях са интензивни

Едва 9 от общо 177 са леглата в Смолянска област, определени за лечение на пациенти с с COVID-19 в състояние, нуждаещо се от интензивно лечение. Те са в Отделението за анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ) в МБАЛ „Д-р Блатан Шукеров“. Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена вчера. Останалите 168 болнични легла са за пациенти в неусложнено състояние. 73 от тях са в смолянската болница – 60 в отделения за вътрешни болести, 13 – в Инфекциозно отделение. В МБАЛ – Девин са определени 40 легла, в болницата в Мадан – 30, а в Златоград – 25.

За тези легла четирите болници в областта могат да сключат анекси към договорите си със Здравната каса за изпълнение на Клинична пътека № 104 – „Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания – остро протичащи, с усложнения“.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев нареди още карантината за лица, при които е потвърден COVID-19, да се увеличи на 28 дни.
На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 – лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

На карантина за срок от 28 дни, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница. Срокът на карантината започва да тече от датата на изписването от лечебно заведение

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close