Advertisement
ЗдравеНОВИНИ

Минимум 52 аптеки, от които три денонощни, са необходими в Смолянска област

Най-малко 52 аптеки, включително три денонощни, са необходими в Смолянска област, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. В момента в региона има 44 аптеки, без нито една денонощна. Миналата седмица под ръководството на зам.-областния управител Христо Станчев се проведе заседание на комисията, която трябва да изготви областната аптечна карта. На срещата присъстваха главният секретар на администрацията Георги Кисьов и членовете на комисията, в която са включени представителите на всички общини, на Регионална здравна инспекция, Районна здравноосигурителна каса, Регионалната фармацевтична колегия – Смолян и др.

„Аз съм много удовлетворена, че нашата комисия успя да се справи с поставената задача в първоначално обявения срок, края на месец октомври, и днес вече обсъждаме готовата областна карта. Считам, че това стана благодарение на добрата организация на работа и с отговорното отношение на всички институции и представителите на общините, които имаха отговорности по изготвянето на картата. Тази аптечна карта показва минималните потребности относно необходимия минимален брой аптеки и за необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които да обслужват тези аптеки“, каза директорът на Регионална здравна инспекция – Смолян д-р Мими Кубатева.

Целта на Областната аптечна карта е да се покаже актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности, както и да се определи броя на магистър фармацевтите.

В хода на заседанието разяснение относно становището на РЗИ направи д-р Елена Найденова – директор на дирекция „Медицински дейности“ в РЗИ. Предложението е изготвено на база Методиката за изработване на Областна аптечна карта.

Мария Главинкова – член на Управителния съвет на Районната фармацевтична колегия в Смолян, представи предложение от името на колегията по направеното становище от РЗИ – Смолян.
В момента в областта работят 44 аптеки, от които 14 са в областния град, 24 в общинските центрове и 6 в селата. Те се обслужват от 68 магистър-фармацевти и 30 помощник-фармацевти.
При определената в становището за областна аптечна карта, минимална потребност от 52 аптеки, включително и 3 с денонощен режим на работа, са необходими минимум 139 магистър-фармацевти и 58 помощник-фармацевти.

В сравнение с приложените средностатистически данни, според параметрите по методиката, в момента една аптека обслужва по-малко население (почти наполовина), осигуреността с фармацевти е по-добра с 2,6 на 10 000 население, работещият персонал и по-малко от средния, достъпът до аптека е затруднен и относителния дял на селските аптеки е по-малък.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде направена и Националната аптечна карта. За изготвянето на Националната аптечна карта ще бъде назначена национална комисия, чийто председател ще е министърът на здравеопазването.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!