ИНТЕРВЮ

Милен Белчев: Макар и със запорирани сметки, се опитваме да оцеляваме, но ходим по ръба!

Г-н Белчев, какви успехи и какви предизвикателства донесе 2017 година?
Имахме успехи през тази година, но надеждите ни бяха по-големи. Явно ние сме качили летвата по-нависоко, отколкото можем да я прескочим, но в това няма нищо лошо. Човек трябва да има виждания занапред. Така че спокойно мога да кажа, че имахме успехи. Опитвахме се да работим и да сме в кондиция с времето във всички направления. Макар и това да зависи от финансовия ресурс, с който разполага общината. Погасили сме голяма част от задълженията, които бяха натрупани в предишни години, което означава, че финансовата ни политика е в добра посока. От тази година за първи път работим по програма „Независим живот“, назначили сме 67 лични асистенти, които се грижат за болни хора. Това, с което мога да се похваля, е, че от 2016-та година детските градини на територията на общината са освободени от такси – родителите не заплащат абсолютно нищо за децата си. Освен това предоставяме безплатен топъл обяд на 200 човека в цялата община. Извозваме храна всеки ден във всички населени места. Според мен социалната политика на общината е на високо ниво и работим в името на хората. Като пример ще ви дам и друга услуга, която извършваме напълно безплатно – транспортиране на починали хора. Общината разполага със специализиран автомобил, който при нужда се изпраща в която и да е точка на страната. Но успоредно с успехите тази година беше белязана и с редица предизвикателства. Частен съдебен изпълнител обяви на публична продан читалището на Баните, но ние успяхме да се справим. Разбира се, преборихме се с плащане, като си платихме този борч и сградата на читалището бе освободена. В никакъв случай, на никаква цена не трябваше да се стига до продажба на читалището. Успяхме да покрием около 60% от старите задължения, но всичко това се отразява и върху инфраструктурните обекти, които общината може да прави със собствените си средства. Макар и със запорирани сметки, се опитваме да оцеляваме, нямаме някакви катаклизми, но ходим по ръба. Макар и от началото на мандата, ЧСИ е наложил запорите, но съумяваме да изплащаме заплатите в администрацията, училищата и детските градини, покриваме сметките за осветление, отопление, горива. Надявахме се, че от Министерството на финансите ще ни отпуснат безлихвен заем, но така и не стана. Сега Община Баните вече е подобрила три от петте финансови показатели, които ни вкараха в черния списък и с това отпадаме от групата за финансово оздравяване. И това е благодарение на добрата финансова политика, която водим.

Какви европейски проекти са приключили и какво предстои?
Имаме достатъчно проекти, и в момента правим нови. Имаме три входирани в Държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони на стойност около 15 млн. лв. Очакваме в най-скоро време да подпишем един от тях – за външен водопровод Стърница – Давидково – Оряховец – Баните – Вишнево на стойност 5,8 млн. лева. С него набираме максимален брой точки, за да бъде финансиран. Проектът е от изключителна важност за община Баните и включва в себе си селата Дрянка, Баните, Вишнево, Оряховец, Давидково, Стърница. Включва изграждането на 11-километров водопровод, който ще захранва с вода 2/3 от общината. В това число ще бъде изградено пречиствателно съоръжение, т.нар. бърз филтър, и 500-кубиков водоем в село Оряховец. През тази година продължихме вътрешната водопроводна мрежа в селото, като получихме целеви средства за водопровода. Остана още за финансиране около 400 000 лева, за да довършим цялата вътрешна водопроводна мрежа и хората да пият качествена вода. В момента работим усилено по благоустрояването на централната част на Баните и нов облик на селото. С това даваме заявка да започнем да развиваме по-успешно туризма. Проектът е много сполучлив и работим усилено по него. Ако е добра зимата, смятаме, че ще го приключим до месец май следващата година. Пуснали сме в експлоатация и един километър напълно нов асфалтов път от Баните към кв. Средна със средства от капиталовите разходи на общината.

Как оценявате взаимодействието си с Общинския съвет – имаше няколко сътресения, годината беше траурна за общината?
Наистина така е, но животът продължава. Нещата са под контрол, ако мога да се изразя така. Във всички случаи нямам някакви сериозни сътресения по отношение вземане на решения от Общинския съвет и предложенията, които правя, се приемат. Разбира се, като във всеки един Общински съвет, има и хора, които вземат другата страна, но в общи линии работим добре и успяваме да стигнем до консенсус.
Коя от добрите практики, постигната в общината, цените най-много?
Може би основното е отношението на общинското ръководство и администрацията към социалните проблеми на хората. Не всичко се измерва в инфраструктура, а и в други показатели. В Смолянска област не знам да има община, в която децата изцяло да са освободени от такса в детските градини, за това, че храним 200 души в различни населени места и храната им се доставя до дома.

Какви планове имате за следващата година?
Основно се надяваме на реализирането на проектите, които сме входирали в различните ведомств. С тях се опитваме да подобрим условията за туризъм, което в Баните е водещо. За това сме подготвили проекти за туристически и велоалеи, за улици, на финала сме на проект, в който е включено училището. Предвидено е да се направи нова вертикална планировка на двора, комбинирани игрища и обзавеждането на физкултурния салон. Надяваме се до следващия прием през март да ни бъдат готови всички книжа. Ще настояваме във всички случаи това да стане, защото образованието трябва да е водещо и трябва да предлагаме добри условия на подрастващите.

Кой е най-големият проблем на общината?
Естествено, миграцията е най-големият проблем. Тя е в цялата Родопа планина, и нас не ни подминава. Тревожно е положението.

Знаете ли колко деца са се родили тази година в общината?
През тази година са родени 10 деца в цялата община. Това е показател, който не иска коментар. От там нататък можем да си представим какво ще е училището след 7 години. Тези деца не могат да сформират и една паралелка.

А миналата година колко новородени има?
През 2016-та са били 13.

Не се ли притеснявате, че ако продължи така, след 4-5 години може да не се роди нито едно дете?
Какво да кажа, това е непредсказуемо. Да се надяваме, че няма да се случи. Подаваме ръка на младите, опитваме се да ги подпомагаме, мислим за младите. Затова сме и взели решение общината да плаща за всеки един сключен тук граждански брак по 400 лева. Силно се надявам това да е дъното и повече да нямаме такива цифри.

Какво ще пожелаете на родителите им за Коледа и Нова година и как бихте се обърнали към тях?
Не само на тях, но на всички деца, родители и жители на община Баните им пожелавам здраве. Да не губим в никакъв случай кураж, защото трябва да ни води оптимизмът, че Баните е едно райско кътче. Ние сме оазис на доброто, на човешкото отношение и на добрите хора. Да не забравяме, че сме туристическа дестинация, която тепърва ще се развива, защото правим всичко възможно обликът на населените места да се подобрява, да привличаме туристи и се надяваме, че усилията ни ще се увенчаят с успех.

Елена Павлова

Advertisement
Back to top button
Close