НА ФОКУСТемида

Миховски излиза от ареста срещу 200 000 лева гаранция, реши специализираният съд

И последните двама задържани за аферата с опасните отпадъци – синът на смолянския „олигарх“ Георги Миховски Николай и бившият заместник-министър на околната среда Красимир Живков излизат на свобода. В последния ден от годината Апелативният специализиран съд ги пусна от ареста срещу парични гаранции. Миховски – срещу 200 000 лева, а Живков – срещу 100 000 лева.

Заседанието днес бе по протест на прокуратурата срещу решение на първоинстанционния специализиран съд от миналата седмица който замени задържането под стража на Живков и Миховски с парична гаранция. За бившия зам.-екоминистър тя беше в размер на 20 000 лева, а за Николай Миховски – 100 000 лева.

Николай Миховски бе задържан на 28 май при акция на Специализираната прокуратура заедно със Живков и бизнесмените от Русе Атанас и Пламен Бобокови. В над 40 адреса на територията на цялата страна бяха направени претърсвания с изземвания, включително в дома на бащата на Николай – Георги Миховски в смолянския квартал Долно Райково. Прокуратурата влезе в дома на Миховски със съдействието на жандармерията.

Миховски е замесен с опасните отпадъци в двора на плевенското предприятие „МИР – 97“ АД, чийто управител е. Аферата с плевенския боклук гръмна преди година година, когато прокуратурата откри в двора на фирмата 9 000 тона опасни отпадъци от Италия. Боклукът е бил внесен от фирмата „Феникс Плевен“ ООД, създадена от Николай Миховски и впоследствие прехвърлена на Айгюн Еминов, който също бе арестуван. След това „Феникс Плевен“ сключва договор за съхранение на опасните отпадъци от Италия с „МИР – 97“ АД, чийто директор пак е Николай Миховски.

Заедно с тях бе задържан и бившият шеф на РИОСВ – Плевен Габриел Савов, който осигурил чадър над бизнеса на Миховски и го yвeдoмявaл пpeдвapитeлнo зa пpoфopмa пpoвepĸите на регионалната инспекция.

Основен свидетел по делото срещу Бобокови, Миховски и Живков е Васил Богданов, бивш директор на „Монбат Рисайклинг“. Според показанията му връзката между Бобокови и Николай е бащата Георги Миховски. На въпроса на прокурора: „Знаете ли г-н Атанас Бобоков и г-н Пламен Бобоков да се познават с Николай Миховски и ако да, откъде?“ Богданов отговаря, че от Пламен Бобоков научил, че баща му на Николай, наречен „Олигарха“, бил техен служител и приятел.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close