Advertisement
НОВИНИ

Местни и чужденци в интернационалното село Полковник Серафимово, заедно ще посрещат Коледните празници

Местни и чужденци, закупили къщи в Полковник Серафимово, заедно ще посрещат Коледните празници. Това каза за „Отзвук” кметският наместник Христо Мусорлиев. „Празничната програма вече е готова и сега тече подготовката по изпълнението на предстоящите инициативи, като са ангажирани и местни, и чужденци. Тържеството ще започне на 23 декември в 11.30 ч., ще има и Коледен базар”, уточни Мусорлиев. По неговите думи първите чужденци, които са закупили къщи в селото преди около 15 – 16 години, са англичани.

„Постоянно се търсят жилища за закупуване при нас, но вече такива няма и сега започнаха да купуват имоти, където да си построят домове”, каза кметският наместник. Той подчерта, че има голям интерес не само от страна на чужденци, но и от българи, които живеят в големи градове в страната. По думите му около 15-16 семейства от закупилите къщи в селото постоянно живеят там и са станали дори повече от местните. Има млади семейства с малки деца дошли тук, защото търсят спокойствието. „Едно село, което няма изход е добре. Няма трафик на коли, много е спокойно при нас, хубава и чиста природа, а децата ги карат на детска градина и на училище в града, който ни е наблизо, на 15 минути ни е Смолян”, уточни той. Вече се купуват къщи и в съседни на Полковник Серафимово села –  Габрица и Фатово. Мусорлиев е кметски наместник вече за шести мандат и по негови наблюдения е започнало едно съживяване, едно възраждане на региона, за който отговаря.

Обясни, че езиковата бариера при тях е преодоляна, чужденците учат български, местните знаят по някоя английска и друга чужда дума, тъй като в селото има граждани от различни държави. „ При нас има от много  националности и можем да се наречем интернационално село, освен англичани имаме и украинци, германци, италианци, дори и африканци, и всички заедно добре си живеем. Имаме общи интереси, занимаваме се с аеробика, йога, сега заедно се подготвяме и за Коледните празници. Ние сме задружни и не се делим на наши и ваши”, каза кметският наместник.

Уточни обаче, че по избирателен списък на постоянно живеещите в селото броят е 96, но реално там живеят много повече хора. „Зимата тук ще има около 250-300 човека и да има сняг, това изобщо не ни притеснява. Имаме си фирма, която поддържа пътя и си върши съвестно работата, пък ако възникне някакъв проблем, ние не чакаме някой да ни го реши. Събираме се и сами се оправяме”, каза в заключение Христо Мусорлиев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!