Местна власт

Мелемов самоволно одобрил скока на водата в Смолян

Така от 1 май цената на водата в Смолян стана 2.26 лв. за кубик

Кметът на Смолян Николай Мелемов носи отговорност за драстичното увеличение цената на водата в Смолянска област в ущърб на интересите на гражданите и волята на общинските съветници, установи журналистическо проучване на „Отзвук“.  На своя глава градоначалникът е потъпкал изричното решение на Общинския съвет от 20.10.2016 г. под № 272, с което съветниците не дадоха мандат на кмета Мелемов да гласува „за“ бизнес-плана на „ВиК“ – Смолян и новите цени на водата.

Извадка от протокола

Веднага след заседанието на ОбС се е състояло събрание на Асоциацията по ВиК, на което кметът вместо да се въздържи от гласуване, е гласувал „за“ бизнес-плана. Това сочи протоколът на Асоциацията по ВиК, който областният управител Недялко Славов е изпратил до министъра на регионалното развитие и благоустройството. В Асоциацията Община Смолян има 22.13% и ако кметът Николай Мелемов бе спазил решението на Общинския съвет, бизнес-планът, респ. и цените на водата нямаше да бъдат приети.

На 20.10.2016 г. точката с бизнес-плана на ВиК бе първа в дневния ред на заседанието на ОбС, коeто бе свикано от 9.30 часа, по-рано от друг път, тъй като за същия ден от 13.00 часа бе насрочено Общото събрание на Асоциация по ВиК – Смолян.

Извадка от протокола на Асоциацията по ВиК

След гласуването, в което общинските съветници с 9 гласа „за“, 10 „против“ и двама „въздържали се“ не одобриха бизнес-плана на „ВиК“ – Смолян, кметът Мелемов заяви: „Значи няма да ходя тогава“. На което председателят на ОбС Славка Каменова му отговаря: „Напротив, вие сте представител по закон, няма да гласувате по бизнес плана“. Въпреки това, кметът е отишъл на форума и вместо да се въздържи както е бил посъветван, е гласувал „за“, погазвайки закона и волята на общинските съветници.

Извадка от протокола от заседанието на ОбС на 20.10.2016 г.

Така от 1 май цената на водата в Смолян стана 2.26 лв. за кубик. Тя бе одобрена с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране на 26.04.2017 г. именно въз основа на въпросния бизнес-план. С него се слага началото на ежегодно поскъпване на цената на водата в Смолянска област през следващите пет години. 2.26 лв. ще е цената на водата до края на годината. На 1 януари 2018 г. тя ще се покачи на 2,31 лв., през 2019 г. тя ще струва 2,43 лв., от 2020 г. един кубик вече ще се калкулира по 2,52 лв., а в края на периода тя ще е достигнала от 2.65 лв.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close