Местна власт

Мелемов иска ликвидация на „Ученическо и столово хранене“ заради дългове (видео)

Кметът на Смолян Николай Мелемов ще поиска от Общинския съвет да се стартира процедура по ликвидация на общинската фирма „Ученическо и столово хранене“. Причината е натрупани задължения от 2018 г. „Предприятието е натрупало загуби. Ако не се вземат мерки, в края на тази година задълженията ще скочат двойно и тройно“, аргументира се Мелемов на среща в понеделник между общинското ръководство и родители, които гневно реагираха в социалните мрежи на увеличението на купоните за обяд в училищата.

Кметът Николай Мелемов и секретарят на Община Смолян Момчил Николов

„Какво наложи повишението на храната в ученическите столове с около 15 процента, като инфлацията на храните в страната е много по-ниска“, попита Димитър Стояновски от смолянския квартал Устово.

„Основната причина е, че предприятието трупа задължения. Особено последната година, предпоследната по-малко. В „Ученическо и столово хранене“ работят 29 човека, минималната работна заплата скача и основната загуба на това предприятие е от Фонд „Работна заплата“, обясни Мелемов и посочи, че „тази фирма не е на подчинение и управление на кмета“.

„Кой калкулира храната? Прави ми впечатление, че всички супи в града са 1.40 лв. и в ученическите столове са 1.40 лв, но са 250 грама. Как стават тези работи? Има чай 40 ст. – вързан парцал с малко биле. Второ – макарони на фурна и кебап с ориз, чиято разлика е 20 ст. Как да станат тези работи. Някой ще обясни ли как се калкулира храната“, каза смолянчанин, който посочи, че дълги години е работил като готвач. Димитър Стояновски даде за пример пиле с ориз – 300 гр, предлагано в закусвалнята на „Тера газна цена 3,10 лв., а в училищата 250-грамова порция струва 2,80 лв. „Получава се така, че в столовото хранене на децата цените са с 10 процента по-високи от цените в заведенията. Значи заведенията за обществено хранене са на загуба“, попита риторично той. „Нямаме нужда от тази фирма „Ученическо и столово хранене“, защото не се знае на какви цени сключва договори с фирмите-доставчици, за да идват такива цените“, допълни още Стояновски.

Началникът на РУО Мария Семерджиева (вляво), Григор Павлов – шеф на „Ученическо и столово хранене“, Венера Аръчкова – председател на ОбС

Кметът Мелемов информира родителите, че след проведена среща с директорите на училищата и с началника на РУО –Смолян Мария Семерджиева, е взето решение всяко училище да поеме храненето на учениците. „Училищата, според възможностите си , ще субсидират храната, а родителите ще могат да осъществяват засилен контрол чрез Обществените съвети, каза още на срещата Мелемов. Прогнозата е, че към 1 февруари т.г. това ще стане“, обеща Мелемов.

Защо цените на "Ученически столове" в Смолян стигнаха тези на ресторантите?

Има ли резултат от срещата на недоволните граждани с кмета Николай Мелемов, породена от високите цени за хранене в училище? Какво е бъдещето на общинското предприятие "Ученически столове" в Смолян?

Публикувахте от Вестник Отзвук в Вторник, 14 януари 2020 г.

Advertisement
Back to top button
Close
Close