НОВИНИ

Мечка разкъса теле и овца край Триград

Теле и овца са първите жертви на мечка за тази година. Нападението е станало в понеделник край Триград, съобщи директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева. Телето и овцата са от стадото на бившия кмет на девинското село Цветан Славков. Днес сутринта служители наинспекцията направиха проверка на сигнала.

При оглед в местността Краево, намираща се на около два километра от селото, са открити двете жертви, както и ясни следи по снега, оставени от мечката.

„В понеделник се разбра, че липсва едно от телетата – на около година и половина, с тегло близо 350 кг. Вчера бе открито наядено, с изкормени вътрешности. Намерихме и овцата, която също беше с разкъсана коремна кухина и счупен гръбнак“, разказа животновъдът Цветан Славков. На място ясно се виждало къде са влачени животните. Според Славков мечката е огромна, защото оставената следа от лапата й е била 25 см.

Цветан Славков от години гледа животни. В момента има 443 овце и 50 крави и телета.

През този период на годината, нападенията на мечки над селскостопански животни се дължат на липсата на хранителна база и загуба на тегло на екземплярите през зимата, коментираха от екоинспекцията и призоваха стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

За регистрираната щета РИОСВ – Смолян, ще изготви предложение за обезщетение на собственика.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close