НА ФОКУСТемида

Мъж, счупил крака си на заледена улица, осъди Община Смолян

Община Смолян е осъдена да плати обезщетение от близо 20 000 лева на мъж от областния град, който е пострадал тежко след падане на заледена улица, става ясно от решение на Смолянския окръжен съд, постановено в края на юли т. г. Повече от година Румен Беев от Смолян продължава да изпитва болки и все още не се е възстановил напълно след счупване на лявата подбедрица.

Инцидентът станал на 7 февруари 2020 г. на ул. „Христо Смирненски” № 1 – близо до офиса на „Еконт” на Стария център. Румен работи като сервитьор в курорта Пампорово. На 7 февруари около 9,00 часа тръгнал на работа. Имал уговорка с колеги да пътуват заедно и те го чакали с кола на отсрещния тротоар. При пресичане на пътното платно мъжът се подхлъзнал на заледената улица и паднал. Пътят не бил нито опесъчен, нито третиран с препарат против замръзване. Имало ледена покривка отгоре, която не се забелязвала. След падането, Румен опитал да стане, но не успял. Колегите му подали сигнал на тел. 112. Медицинският екип на Спешна помощ още на място установил, че нараняванията на Беев са сериозни и пострадалият бил транспортиран и приет по спешност за лечение в смолянската болница. На 10 февруари е опериран, като са му поставени пирон и винтове в счупения крак. За консумативи и импланти Румен платил 1780 лв. В резултат на травмите все още не може да се движи добре. И сега страда от болки, получава отоци. Походката му също е нарушена. Освен нараняванията той е преживял и стрес от злополуката, станала по вина на Община Смолян, която не е изпълнила задълженията си по поддържане на общинските пътища.

Искът на Румен Беев е за 30 000 лв. обезщетение за причинените му неимуществени вреди, както 1780 лв. имуществени – платените консумативи за операцията.

Юрисконсултът на Община Смолян Златко Карамучев оспорва иска, с мотив, че става въпрос за трудова злополука и работодателят на Беев би следвало да е отговорен за това. В същото време твърди, че мъжът е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Според Карамучев пешеходците трябва да се движат по тротоарите и само при изключение – по пътното платно. „Тротоарите са били почистени и проходими за движение на пешеходци при зимни условия. Само по себе си наличието на снежна покривка не прави използването на пътното платно или тротоара невъзможни за движение, а затруднени”, е становището на юрисконсулта, който най-вероятно не си е направил труда да посети улицата, където от едната страна липсва тротоар и няма друг начин да се стигне до чакащия автомобил.

„Самоуверен и самонадеян ищецът явно е пренебрегнал зимната обстановка и при наличието на тротоари за пешеходците, по които е следвало да се движи, той е предпочел пътното платно, като е осъзнавал риска за евентуално настъпване на вреди от пресичането”, добавя още Златко Карамучев и настоява като помагач да бъде привлечена „ИСА 2000” – фирмата-изпълнител на обществената поръчка за зимно поддържане в областния град. Според Окръжният съд обаче, за да възникне отговорността на дружеството за некачествено изпълнение на възложената работа, е необходимо възложителят да е направил своите възражения. „В този случай, след като Общината е приела, че възложената работа по зимното почистване на улиците е извършена съобразно договора, платила е на изпълнителя без удръжки и санкции договореното възнаграждение за месец февруари 2020 година, то е неоснователно твърдението, че изпълнителят следва да носи солидарна отговорност”, пише в мотивите на съда.

Съдебният състав е категоричен, че причината за инцидента е неосъществената от Община Смолян необходима и адекватна на обстановката дейност по поддържането на улицата в безопасно състояние за придвижване на хора и превозни средства. „Общината не е изпълнила законовото си задължение да приведе тази част от уличната мрежа в състояние, непозволяващо инциденти, поради което следва да понесе отговорност за бездействието на съответните длъжностни лица, отговарящи за почистване на този участък”, пише в решението на Окръжния съд. Магистратите посочват още, че е неоснователно възражението за съпричиняване на нараняванията. Както от свидетелските показания, така и от заключението на вещото лице се установява, че от едната страна на ул.“Христо Смирненски“, няма тротоар и не е извършено нарушение на Закона за движение по пътищата.

Смолянският окръжен съд осъжда Община Смолян да плати 15 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, 1780 лв. за имуществени вреди, 1335 лв. адвокатско възнаграждение и 780 лв. разноски по делото за експертизи.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close