ОБЩЕСТВО

Мъж прогледна след 15 години слепота

60-годишният Мехмед прогледна след 15 години слепота. Невероятната история на жителя на село Киселчово започва трагично със смъртта на родителите му. През зимата баща му, 86-годишният Хакъ и майка му – 81-годишната Хамиде Русеви, починаха от измръзване, а синът им оцеля, макар и прикован на легло.

Мехмед е психично болен, диабетик и не може да ходи. Болестта засегнала очите му и с течение на годините ослепява изцяло. Заради заболяванията той бе настанен в дома в Петково. И там се случва чудото с него.

„Той трудно се обслужваше, нямаше никаква ориентация, санитарите го хранеха. Затова решихме да го докараме в Смолян на лекар. След прегледа ни казаха, че зрението може да му бъде възвърнато”, разказа директорът на дома в Петково Росен Ешпеков. Медиците веднага планували операция на едното око на Мехмед. Тя се оказала сполучлива и окото приело новата леща. Първите два три дни той виждал само светлина. На петия-шестия ден започнал да вижда силуети. Един ден той изненадал всички, когато отишъл сам до портала. Сега Мехмед не може да изкаже своята благодарност за станалото. „Ако не беше Петково, аз цял живот нямаше да видя какво представлява света, благодарение на дома прогледнах”, споделял мъжът. Ако позволи състоянието му, след три-четири месеца и другото око ще бъде оперирано.
„Щастието е за всички”, допълва директорът Ешпеков.

От голямото нещастие, сполетяло един човек, чийто родители измръзнаха през зимата, сляп, на легло, отива в Петково и проглежда благодарение грижите на персонала на дома. Сега от лежащо болния Мехмед няма и следа. Вече сам се обслужва, разхожда се и се радва на природата.

Advertisement
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close