ОБЩЕСТВО

Мая Манолова: От „Изправи се.БГ“ засега спряхме увеличаването на цената на тока (видео)

Обмисляме да започнем общонационална подписка, която освен срещу зариването на България с боклук, да бъде и срещу единната цена на водата, заяви Манолова.

)В резултат на участието ни в заседанието на Комисията по енергетика в парламента вчера и изпратено писмено становище, депутатите в Икономическата комисия в Народното събрание са се отказали от отпускането на 220 млн. лв. държавна помощ на няколко частни компании от енергетиката, за въглеродни емисии. Тази помощ щеше да е платена от джоба на българина, като му се увеличи цената на тока с между 3 и 7 лева на мегаватчас. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес по време на брифинг в Смолян, където тя организира приемна за гражданите и среща с обществеността.

„Тези частни компании трябваше да получат тази държавна помощ, като по този начин сметката на крайния потребител щеше да се увеличи с между 3 и 7 лева. Увеличението на цената за гражданите щеше да зависи от това каква сума държавна помощ щеше да се гласува – дали 220 млн. лв. за няколко фирми или 33 млн. лв., в зависимост от различните предложения. Надяваме се и при гласуването в пленарна зала на второ четене на Закона за ограничение на измененията на климата да не се приеме отпускането на тези средства“, допълни Манолова.

Тя подчерта, че компаниите, на които е трябвало да се отпусне държавната помощ, са имали 1,5 млрд. лв. печалба за миналата година.

Манолова заяви, че днес от Гражданската платформа е изпратено и писмо до еврокомисаря по икономиката и до Евростат да бъде извършена проверка на качеството на данните и на процесите в българския Национален статистически институт (НСИ).

В пресконференцията участие взеха и представители на Инициативния комитет от Девин, който се бори срещу единната цена на водата в областта.

„Обмисляме да започнем общонационална подписка, която освен срещу зариването на България с боклук, да бъде и срещу единната цена на водата“, заяви Манолова.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close