ЗдравеНОВИНИ

Мая Илиева към смолянските медицински сестри: Сърдете се сами на себе си!

Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти, която оглави протеста на сестрите в София, Мая Илиева се появи в Смолян по време на посещението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Илиева, която настоява за реформи в здравеопазването и повишаване на заплатите, с още двама нейни сподвижници, се срещна с представители на синдикални организации в МБАЛ – Смолян.

Мая Илиева (вдясно) присъства и на брифинга с журналисти пред болницата

„Вие сте много доволни от заплащането, особено от основните заплати, които са 800 лв. Беше ни показан един колективен трудов договор, подписан от казионните организации. Много бързо подписан. Оказа се, че това е вашето желание, това са вашите представители и вие тук нямате абсолютно никакви недоволства. Така че, ако наистина няма такова недоволство, сърдете се сами на себе си от тук нататък за това, което ще получите, или няма да получите“, обърна се Илиева към колегите си от Смолян. Тя обясни, че не са успели да разговарят с „нормален колега на график, който работи в момента“. В инфекциозното звено имало една дежурна сестра, а по график били общо пет. „В реанимация също ни обясниха, как всичко е цветя и рози, как има много персонал, как няма недостиг на медицински специалисти. Ние с нормални, редови колеги на график, такива като нас, не можахме да разговаряме. Имаше една колежка в Инфекциозно отделение, която каза, че не е доволна от основната заплата от 800 лв., но е доволна от допълнителните 1000 лв. Това беше единственото нещо, което успяхме да разберем за цяла Смолянска област“, каза още Мая Илиева.

И според министъра на здравеопазването няма напрежение сред медицинските специалисти в Смолян.

„На територията на болницата нямаме проблеми в нито един от пунктовете, които говорихме вчера с г-жа Илиева – неизплащане на нощен труд, извънреден труд и 1000-те лева на служителите, както и тяхната обезпеченост с лични предпазни средства и дезинфектанти. В болницата има два легитимни синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, които са сключили колективен трудов договор и той се спазва, няма никакви нарушения. Колегите бяха много изненадани от поведението на синдиката, който представлява г-жа Илиева, и не припознават техните искания като искания на колегите, които работят в болницата в Смолян. Според мен се цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси, тъй като нито един от служителите не постави исканията, които те поставят“, заяви министър Ангелов.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close