Advertisement
СпортНОВИНИ

Мартина Кондаклиева – детето чудо на спортните танци в България

Мартина Кондаклиева и Кристиан Дончев стигнаха до финал на най-престижното международно състезание GOC 2023 - Щутгард, Германия
Мартина Кондаклиева и Кристиан Дончев стигнаха до финал на най-престижното международно състезание GOC 2023 – Щутгард, Германия

Мартина Кондаклиева е родена в Смолян, а страстта й към спортните танци и артистичния й талант си проличават още, когато е съвсем мъничка, и прави първите си стъпки на подиума в залата по спортни танци в Младежки дом – Смолян. Красивата тийнейджъра обожава Родопите и родния си град, и винаги когато има възможност с радост се връща в Смолян.

Сега, едва 12-годишна, тя вече е 5-кратна шампионка на България, а само преди две седмици със своя партньор в спортни танци Кристиан Дончев станаха финалисти на GOC 2023 – Щутгарт, Германия, най-престижното състезание по спортни танци, в което участват най-добрите двойки от цял свят. През 2019-та година, когато е 8-годишна, тя е избрана за Мини Мис България. А сега снима филм с Башар Рахал и още много родни звезди.

Марти с актьора Ники Илиев

За безспорния талант на Мартина говорят специалисти, които от наблюдават шеметната й кариера от самото начало. Освен престижното постижение в Германия, тя е трета във всички категории в шампионата на Румъния през миналата година, първа на Европейско първенство (проведено в Румънския парламент в категория „Джуниър 1“) и с многобройни първи места на национални и международни турнири.

През юни на националното първенство Марти и Крис станаха шампиони по Стандартни танци
Снимка: Личен архив

След поредната шампионска титла за България (за 2023 г.), треньорите на Мартина и нейният партньор Кристиян Дончев – Христо Христов (стандартни танци) и Андрей Тодоров и Анастасия Тодорова (латиноамерикански танци), решават да подготвят децата за едно от най-силните състезания в спортните танци, а именно открития шампионат на Германия в Щутгарт, което се проведе преди броени дни.

Мартина и Крис се радват, че тяхната упоритост и многото прекарани часове в залата са довели до заслужен резултат.
Снимка: личен архив

„На това състезание всеки изминат кръг е голям успех. Мислихме да се борим за полуфинал, защото като двойка са за първа година в категория „Джуниър 1″, но децата се справиха и успяха да надминат много доказани и силни двойки, влизайки във финала и завоювайки шесто място. В тази категория, и то за първа година, да се пребориш с такава конкуренция, е много голям успех в нашия спорт“, сподели пред „Отзвук.БГ“ майката на Мартина – Юлия Порязова, която също е бивша състезателка по спортни танци.

През 2019 година 8 годишната Мартина стана Мини Мис България. Снимка: Личен архив

Мартина участва във филм с известният актьор Башар Рахал и други звезди на българското кино, и вече успява да впечатли, както всички актьори, с които е на снимачната площадка, така и режисьора със своите артистични умения. Във филма има заснети кадри от истински състезания на шампионката и това го прави още по-вълнуващ за публиката.

Филмът е почти готов, вече се прави монтажът. На 1-ви февруари предстои да бъде излъчена предпремиерата а на 9-ти февруари ще се излъчи премиерата за цялата страна.

Марти с актьора Башар Рахал

Талантливата тийнейджърка знае три езика и в училище успява да бъде отличничка, въпреки натовареното си ежедневие. От малка майка й Юлия я учи, че за да постигне нещо голямо в живота, трябва да полага много усилия и труд. Въпреки титлите за красота, тя знае, че не трябва да разчита на само на своята външност, а трябва да се бори за мечтите си и да ги постига с труд и постоянство.

Мартина е научена още от детската градина да уважава своите учители и знае, че всеки един от тях допринася за нейното развитие. Майката на Марти – Юлия Порязова споделя още, че да бъдеш професионален спортист, и то на толкова високо международно ниво, никак не е лесно. Това изисква много труд, много спортсменска дисциплина, строг режим и много лишения. Дъщеря и е свикнала с това темпо още от много малка. При нея всичко е по график, по часове и минути. Освен многото пътувания тя прекарва безброй часове в залата за тренировки и на тренировъчни кампове.

Кадър от филма с Марти. В началото на февруари очакваме премиерата.

„Имали сме моменти, в които правим домашните за следващия ден в залата за танци, през почивките. Спортуващите деца нямат време за безцелни разходки с приятели, защото след училище са на тренировки. Докато другите деца си почиват в почивните дни, в събота и неделя през учебния сезон, Марти и Кристиан пътуват, за да тренират и да следват мечтите си“, споделя майката на Мартина, която е неотлъчно до нея и стриктно следи нейната подготовка за всяка следваща изява.

Екипът на „Отзвук.БГ“ пожелава на Мартина и Кристиан преди всичко здраве и още много превзети мечтани върхове!

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!