Advertisement
ОБЩЕСТВО

Мария Касимова-Моасе и Наталия Симеонова ще говорят за домашното насилие в Смолян

Мария Касимова-Моасе

„Не бъди безразличен! Говори днес, за да не замлъкне друг завинаги утре!“ е мотото, под което ще премине събитието, организирано от Първи дамски клуб за развитие на община Смолян, подкрепено от Областна дирекция на МВР и със специалното участие на Наталия Симеонова.

Проблемите с насилието не са от днес или вчера. Среща се в нашия дом, на работното място, на улицата, в училище, на пътя. Почти навсякъде. В повечето случаи остава скрито, защото насилието не е само физическо. Не можем да го разпознаем, защото психическото насилие е по начало тихо.

Важно е да говорим за насилието, защото в Смолянска област през 2020 г. са подадени 366 сигнала на спешния телефон 112, а издадените заповеди за защита са само 19. През 2021 година, сигналите нарастват до 386, а издадените заповеди за защита са само 41. За осемте месеца на 2022 г. сигналите са 293, а издадените заповеди само 21.

Трябва да признаем, че пред обществото ни стои един основен проблем и той е, че все още насилието се възприема като „семеен” или личен проблем. Защо трябва да се промени тази порочна, обществена нагласа у някои хора в общността ни. За това ще разкажат от своя опит и ще споделят експертното си мнение гостите на събитието: 

  • Мария КасимоваМоасе – журналист, писател – за преживяното;
  • Благородна Макева, д-р – лектор и автор на  редица публикации и доклади в областта на защитата от домашно насилие и заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ до 2021 г.;
  • Левена Лазарова, журналист, един от създателите на кампанията против домашното насилие #НеСиСам;
  • Катя Кръстанова – психолог, Фондация „Асоциация Анимус“;
  • Д-р Росанка Венелинова, изпълнителен директор на Фондация „Център Надя“.

Специален гост на събитието ще бъде Наталия Симеонова – телевизионен водещ на предаванията “Море от любов“, и „Предай нататък“, която ще открехне завесата за новия си проект, посветен на тази болезнена тема.

Срещата ще се проведе на 07.02.2023 г. от 18.00 часа в НЧ „Кирил Маджаров – 1866“, в кв. Устово.

Съдържание на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян (Заглавието е на „Отзвук.БГ“)

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!