НА ФОКУСОБЩЕСТВО

Майка на 11 деца се моли отчаяно за работа

Гинка не иска да краде, а с честен труд да храни семейството си

 

Майка на 11 деца се моли отчаяно за работа. Тя се казва Гинка Дичева, живее в Чепеларе. Има 11 деца и е само на 38 години. Единственото й желание е да работи. Не иска да краде, нито да проси, а с честен труд да изкарва прехраната си.  Работа обаче в Чепеларе за нея и за съпруга й Огнян – няма.

„Казах в Общината, че ще им докарам телевизията, и ако те не успеят да ми помогнат, взимам децата, бензин, отивам в центъра, паля децата, паля и себе си. Защо да тегля тази мизерия, няма за какво. Не ни дават работа. Ходих в Общината два-три пъти. Молих се за работа, но не ни взимат, казаха, че нямало, а на 1-ви декември назначиха 10 души. Ходих и при кмета. Казах му: „Г-н Боран (Боран Хаджиев – б.а.), гладни са ми децата, не искам да крадем. От никой не съм откраднала една игла. Да, просех, носех, храних си децата. Но от никой не съм откраднала една стотинка. Децата ми мизеруват“, със сълзи на очи разказа Гинка.

Преди две седмици две от момчетата й, прегладнели, избягали от къщи, и на стоп отишли в пансиона в Широка лъка, за да се нахранят. „Директорът на пансиона, г-н Терзийски, ги докара с колата си. Заради недоимъка Гинка и Огнян са взели тежкото решение да оставят по-големите деца през седмицата в пансиона в Широка лъка – за да има какво да ядат, а в събота и неделя те се прибират в дома си при родителите.

„Никакви помощи не получавам. Живеем с едни 160 лева от детските. Оперирана съм. Имах право да взема еднократно от Общината 500 лв., но тогава работехме и двамата с мъжа ми, и не ги взех. Сега съм наказана от Бюрото по труда и ми спряха помощта за 6 месеца, защото бях в болницата в Смолян и не успях да отида да се подпиша“, продължи разказа си многодетната майка.

И  Гинка и съпругът й Огнян са безработни. Живеят под наем и са изправени пред угрозата да останат и без дом заради липсата на средства да платят за къщата. Близо четири месеца семейството изнемогва.

„Искам да работя, ние сме млади. Не искаме нито да крадем, нито да правим лошотии, както правят надолу хората. Ние сме една шепа хора. Не ни искат да ни назначат на работа. Мисля си, мразят ли ни затова, че сме роми”, допълва още Гинка. Сърцето й е свито още повече, че наближават празници. А децата за подаръци изобщо не си и мечтаят.

„От детската градина ми искат 5 лв. за куклен театър. Нямам, не съм дала. Госпожата на детето плати билета. Сега на 20-ти ще ходи Дядо Коледа при тях и искат да занеса подарък. Няма как да купя. Няма да пусна детето на 20-ти в детската градина. Другите деца ще имат подарък, а той ще гледа отстрани”, ридае майката.

„Отзвук“ направи опит да се свърже с кмета Боран Хаджиев, но той не отговори на позвъняванията.

Телефонният номер на Гинка Дечева е 0878375852.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close