Темида

Майка и убиец очи в очи в съдебната зала

„Искам присъда“, заяви Петър Русев в последните си думи

12 години затвор получи Петър Русев за убийството на 52-годишната Милена. Днес, за по-малко от два часа приключи делото за смъртта на жената в Турян. Убиецът Петър поиска процесът да се гледа по съкратеното съдебно следствие. Той призна всичко в обвинителния акт. „Искрено съжалявам, но не може да се върне. Искам присъда“, бяха думите на Петър пред съдебния състав.

Петър Русев в съдебната зала

Присъдата му е 15 години лишаване от свобода, но заради признанието те бяха намалени с 1/3 и реално 62-годишният овчар ще трябва да излежи 12 г. при първоначален строг режим. Той бе осъден да плати 100 000 лева обезщетение на майката на Милена Руска Стефанова за причинените болки и страдания от ненавременната смърт на дъщеря й.

„Не желая на никого това, което съм преживява. Искам той да изкупи вината си“, през сълзи нареждаше Руска.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Майката Милена е категорична, че дъщеря й не е имала интимни отношения с Петър, но го допуснала много близо до себе си. Това твърдение бе подкрепено и от адвоката й Милко Гавазов, според който обвинението е изградено единствено на показанията на Петър и бившата му приятелка.

Според държавното обвинение връзката на Милена и Петър е от 7 години, малко след като варненката се преселила да живее в смолянското село Турян. Макар мъжът да е имал приятелка от селото, Милена бързо влязла в живота му. Разбирали се, помагали си взаимно. Той й давал пари, а тя му чистела и готвела. През лятото на 2016 г. обаче в селото пристигнал майстор, нает да ремонтира две от къщите. Докато работили заедно, жената се сближила с него. Това не останало скрито и половин година по-късно докато пасял овцете, Петър ги видял как влезли в една от къщите и останали там цялата вечер. Но той нито поискал обяснение от жената, нито проверил какво става в чуждия дом. Искрата на ревност обаче се възпламенява след намек от бившата си приятелка в селския магазин, че Милена си „има майстор“. Тогава той решил да я убие, след което да сложи край на живота си. В магазина изпил три бири, хапнал салам, купил си веро и цигари и по обяд си тръгнал. На път за къщата си минал през селската ракиджийница и си купил няколко литра домашна ракия. По-късно, въоръжен с нож, влязъл в къщата на жената. Без да се обяснява, той наръгал жертвата си в корема. Последвала кратка борба и Милена успяла да се отскубне и да го удари по главата с дърво. Тръгнала към къщата на комшийката си с надеждата да се спаси, но входната врата била заключена. Обиколила дома и се скрила в мазето. Петър я открил по оставените кървави следи и продължил да пробожда корема й с ножа. В един момент решил, че тя е умряла, оставил до тялото оръжието и си тръгнал. Когато утихнали стъпките, ранената успяла да се изправи и направила отчаян опит да търси помощ. Вървяла по ливадата, но силите й я напуснали и след около 25 метра паднала на тревата.

През това време Петър се прибрал в къщи, залял с нафта две от стаите и драснал клечката. После свалил кървавите дрехи в банята, след което взел въже с приготвена преди убийството примка и се виснал. Не успял да се обеси, защото въжето се развързало и той паднал на земята. Огънят от запалената къща бързо бил видян от жители на селото, които подали сигнал на 112 и започнали сами да потушават пламъците. По-късно убиецът направил пълни самопризнания.

Advertisement
Back to top button
Close