Образование

Магистър от Физико-технологичния факултет в Смолян е отличен с наградата „Стробъл“

Костадин Недев е един от двамата българи, отличени през ноември с престижната награда за лидерство на фондация „Стробъл“.

Фондацията „Стробъл“ е създадена от Дж. Б. Стробъл, съосновател и дългогодишен главен технически директор на „Тесла“, и съпругата му Боряна (Динева) Стробъл.  Основната цел на фондацията е да подкрепя инициативи в областта на образованието, науката и социалните иновации.

По професия Костадин Недев е военен летец-пилот. Завършил е ППМГ „Васил Левски“ в град Смолян както и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в град Долна Митрополия. Следват обучения в полската военновъздушна академия в град Деблин и курс по лидерство в авиацията във ВВС на САЩ. В момента работи в авиобаза „Граф Игнатиево“  като пилот-изтребител, а образованието си продължава като студент в магистърската програма „Хардуерни и софтуерни системи“ на Физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски“. Предпочел е тази специалност, тъй като от малък се увлича по електрониката и създава различни хардуерни проекти като хоби, подкрепян от баща си, ас. инж. Димитър Недев, преподавател във факултета.

„В годините си като курсант карах кола без много екстри и първият проект, който създадох беше интериорно лед осветление, което управлявах с дистанционно. Работи и до днес.“, споделя Костадин. След това заедно с малък екип създават симулатор на един от пултовете на самолета, на който лети в университета. Разработката служи за обучение на млади пилоти, тъй като тогава университета не разполага със симулатор.

Натрупаният личен опит поражда идеята за проекта „Млад изобретател“. „Това е една социално отговорна и насочена не толкова към технологиите, колкото към младите хора мисия.“, убеден е Костадин. За първи път представя платформата през 2019 на VIII-та Национална студентска научна конференция по физика и инженерни технологии с международно участие, организирана от Физико-технологичния факултет и Студентския съвет към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, съвместно с фондация „Еврика“.

Научава за фондация „Стробъл“ и техният конкурс от статия в списание „Мениджър“. Решава да участва в него, тъй като веднага открива силната връзка между мисията на фондацията и неговата собствена – да се създават инженери и лидери на един бъдещ устойчив свят. „Това беше предпоставка за едно добро бъдещо сътрудничество.“, убеден е младият изобретател. Времето показва, че е прав, защото за първи път в историята на конкурса български проект печели отличието.

Костадин Недев описва „Млад изобретател“ като мобилна платформа за обучение на ученици, студенти и ентусиасти в сферата на инженерните науки и компютърните технологии. Тя цели да представи инженерните науки по един достъпен и интересен начин. В нея са включени набор от изключително лесни и достъпни уроци и специално подготвени помощни материали (платки, кутии, захранващи блокове), с които всеки може лесно да се създава малки авторски проекти.

инж. Костадин Недев

„Ние искаме да стимулираме младите да бъдат не само консуматори на новите технологии, а генератори на нови идеи и разработки, да се превърнат в едни истински млади изобретатели на бъдещето. В “Млад Изобретател” учим инженерни технологии под формата на реални, физически проекти. В процеса на обучение създаваме най-различни изобретения: от коледни светлини, през светещи дрехи до напълно функционални роботи. Проекти, които могат да занесат у дома и да използват дълго време след това. Така стимулираме тяхното творчество, изобретателност и лидерски умения.“, добавя Костадин.  При  създаването на изобретенията се използват стари електронни компоненти и вече използвани пластмасови или метални кутии. Така младите изобретатели за първи път се сблъскват със основните принципи за устойчиво развитие и кръговата икономика.  „Нашата програма е изцяло съобразена с Глобалните цели за устойчиво развитие. Тя допринася младите хора – бъдещите изобретатели, ефективно и ефикасно да използват изчерпаемите природни ресурси занапред. Бъдещето ни зависи от устойчивостта и процъфтяването на обществото, а това започва от младите хора. Вярвам, че децата от най-ранна възраст масово трябва да бъдат ангажирани с начинания свързани с околната среда и инженерните науки, само така с малкият ресурсен и човешки потенциал България може да върви напред и нагоре.“, заключи Костадин Недев.

Платформата може да намерите на следният линк: https://mladizobretatel.bg или във фейсбук.

„Бъди различен. Бъди иноватор!“, призовава младият изобретател и носител на престижната награда STRAUBEL LEADERSHIP AWARD Костадин Недев.

Снимките са от личния архив на Костадин Недев.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close