Advertisement
НОВИНИМЕСТНА ВЛАСТ

Лют спор в общинския съвет на Златоград след като бе отхвърлена продажбата на изоставена сграда

Разпалена дискусия се разрази в общинския съвет на Златоград дали трябва да бъде продадена изоставената от 20 години сграда в местността Пирийца на заседанието в края на април. Близо час управляващи и опозиция си отправяха взаимни обвинения по внесеното от кмета Мирослав Янчев предложение имотът да бъде продаден на търг с явно наддаване при първоначална цена 325 хиляди лева. Той включва 2 630 кв. м. земя и четириетажна масивна стоманобетонна сграда със застроена площ 698 кв.м. Странно, но дискусията се проведе не преди, а след гласуването, когато се разбра, че един глас не достигна на кметското мнозинство на ГЕРБ и БСП, за да бъде взето решението за продажба. За да мине докладната записка, Янчев се нуждаеше от 9 гласа „за“, но заради трима отсъстващи гласуваха 14 съветници – 8 „за“, 3 „против“ и 3 „въздържал се“.

Преди гласуването нямаше изказвания. Едва след вота общинският съветник Жечка Хаджийска взе думата за обяснение на отрицателен вот. „С особено задоволство приех, че тази докладна записка не мина. Смятам, че „Пирийца“ е един много добър имот. Да, наистина, не е в добро състояние самата сграда. От този имот бил станал добър център за възрастни хора. Сигурно сте се запознали с един идеен проект на г-н Величко Сидеров – неговото предложение е точно такова – изграждане на център за възрастни хора. Този център за възрастни хора има място в общината. Този проект заслужава да бъде подкрепен.“ – каза тя.

Преди заседанието бизнесменът Величко Сидеров, която се спряга за вероятен кандидат за кмет, разпространи обръщение до златоградчани с идеен проект имотът в Пирийца да стане център за настаняване на възрастни хора, с което призова да бъде спряна продажбата.

„Кмете, Вие златоградчанин ли сте? Разпродадохте цялата общинска собственост. Умолявам Ви, не продавайте емблематичната сграда на Златоград! Нека поне тя да не попада в корупционни схеми. Ако Вие искате да подарите тази постройка за жълти стотинки, моята идея е да я превърнем в Общински център за възрастни хора, които да бъдат настанявани за период от време, според нуждите им. Имаме необходимост от този център, защото Вашето управление доведе до обезлюдяване на общината. Принудихте младите хора да търсят препитание в големите градове или чужбина. В общината живеят много възрастни хора и ние сме длъжни да се погрижим за тях спешно – днес! Знам, че егото Ви е голямо, но поне този път бъдете разумен и помислете за хората на възраст в община Златоград!“ – написа Сидеров. „Каквото и да ми коства, ще спра този модел на управление! Златоградчани заслужават по-добър начин на живот!“ – заяви той.

Проектът на Величко Сидеров (отляво) и сградата в Пирийца в момента (вдясно)

„Хубаво е всички да знаят, че преди малко част от съветниците гласуваха против продажбата и против приходите, които ще влязат от продажбата. И смея да твърдя, че това е начинът да се изгради максимално бързо този дом за възрастни хора. Много пъти съм обяснявал на нашите съграждани, надявам се и вие да сте го разбрали, че дом за възрастни хора не се прави от общинска администрация, от кмета. Той не може да бъде общинска публична дейност. Ако може да бъде, трябва ние да изкараме около 4-5 милиона лева инвестиции. Това е изцяло частна инвестиция. Вие го направихте, за да спрете инвестиционната програма. Ще изкарам инвестиционната програма и публично ще я покажа на всички хора, че в нея има проекти, които са пряко свързани с продажбата на тази сграда.“ – заяви Янчев.

След което избори кои улици няма да бъдат ремонтирани и асфалтирани след като въпросните 325 хиляди лева от продажбата не влязат в касата на общината – „Ерма, „Дунав“, „Възраждане“, „Боровец“, „Колю Фичето“, както и квартал 13.

„Изказването ви е нетактично, некоректно и нагло. Ако вие залагате всички тези обекти от продажбата на тази сграда, жалко. Не сте добър стопанин и ви го казвам с чиста съвест. Не може да оставите една сграда да се руши и да искате толкова много инфраструктурни обекти да се случат от нейната продажба.“ – репликира го общинският съветник Емилия Кръстева.

„Вие спешно трябва да заложите средства поне за покрива, за да не се доразруши сградата до основи. Обвинявате групата, а вие какво направихте с 2 милиона и 600 хиляди. Дали закупихте общинска собственост, или трябва само да разпродаваме общинската собственост и така с лекота да похарчим парите. И да оставим златоградчани без никаква такава. Много е хубава идеята на г-н Сидеров за реализиране на един такъв център за настаняване.“ – каза още тя.

„Общината не може да бъде собственик на дом за възрастни хора. Не само Златоград, в цяла България по законодателството дом за възрастни хора няма форма, под която да се прави“ – повтори тезата си Янчев. „С идейни проекти няма да стане, защо Сидеров не го купи? Купува го и прави чудесния си идеен проект за „Пирийца“. Идват избори, ясна е работата. С камъне и дърве срещу старата мракобесна лоша власт“ – каза общинският съветник от ГЕРБ Людмил Симеонов в подкрепа на тезата на кмета. Според Борислав Хаджиев сградата в Пирийца не е подходяща за център за възрастни хора. „Навсякъде в Европа социалните услуги са в града“ – аргументира се той.

„Вместо в момента да влязат 300 хиляди лева, до 5 години ще даваме 30 хиляди лева да го съборим, да го махнем. От тази сграда в момента, сигурен съм, нищо не става. Ако има някой да я вземе за 300 хиляди лева, това беше най-доброто спасение за общината“ – заяви Владимир Ликов.
Янчев отправи директни нападки: „Ако гласувате различно от мнението на Величко Сидеров, ни ви е добре работата за бъдеще време.“

Общинският съвет на Златоград има 17 общински съветници – 6 от ГЕРБ, 4 от БСП, 2 от „Демократична България“ и 5 от местна коалиция. На изборите през 2019 г. Сидеров подкрепи местната коалиция и „Демократична България“, които през целия мандат бяха в опозиция, а ГЕРБ и БСП съставиха управленска коалиция.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!