Advertisement
НОВИНИ

Лисица се разхожда „като у дома си“ из център на смолянско село

Лисица обикаля свободно по улиците и в центъра на Смилян, алармира жителят на селото Банко Кичуков. По неговите думи дивото животно слиза в селото от една седмица, но днес вече продължително време се е разхождала в центъра, „като у дома си“, без да се притеснява от движещите се коли и пешеходци.

Кичуков се е обаждал да информира няколко институции, но отговорите които получил са били, че те не се занимават с такива случаи, или че лисицата не е защитен вид. „Аз съм завършил Горско стопанство и знам, че едно ухапване от диво животно може да създаде сериозни здравословни проблеми, а наблизо има и детска градина. Трябва навреме да се вземат мерки, а не след като вече стане инцидент и тогава да се коментира как е можело да бъде избегнато“, каза Кичуков.

Той допълни, че не е забелязал някой от селото да я храни, но явно си намира храна и затова непрекъснато обикаля този район. Лисиците са хищни животни и са всеядни. Хранят се с гризачи, насекоми, плодове, мърша, яйца, мишки и други малки животни. Консумират средно 0,5 – 1 кг храна на ден.

Лисиците са смятани за заплаха и за домашните птици. Те са известни като преносители на бяс и могат да предадат тази болест на хората и други животни.

 

Advertisement

4 КОМЕНТАРА

  1. Едва ли една малка лисица ще е сериозна опасност като мечките, които толкова години наистина нападат хора и са бичът на Родопите. Чела съм, че са виждали лисици в крайните квартали на някои английски градове близо до кофите за боклук, на няма никакви данни, че нападат деца. Лисиците просто си търсят храна, но кой може да ги обвини, когато хората изсякоха толкова гори незаконно и вероятно са нарушили естествената им хранителна верига? По-добре да се вземат спешни и сериозни мерки срещу мечките, ако трябва да се промени закона и да се закарат в резервати, за да не се чувстваме като затворници в тази прекрасна планина.

  2. На нас всичко ни пречи:кучета,котки,гълъби,лисици.Важното е да сме добре ние,всичко друго да мре.Човешкия егоизъм е безкраен.И тези клишета за децата вече ми писна да ги чета,особено от хора злобни,които мразят целия свят.

  3. Бяс в България няма. А такива „хигиенисти’ с лопата да ги ринеш.

  4. Единия млаоумен коментирал, другия малоумен написал статия.

    Личи си, че нито един от тези хора няма биологично образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!