Инциденти

Лек автомобил уби доц. Христо Гиневски (обновена)

Лек автомобил е убил доц. Христо Гиневски в района на село Бенковски. Смолянският общественик, историк и преподавател във Варненският свободен университет е починал от травмите в болницата в Кърджали днес следобяд. Катастрофата станала тази сутрин след 9 часа. За трагедията потвърди директорът на полицията в Смолян ст. комисар Николай Димов.

Доц.Гиневски и проф. Венелин Кафеджиев от Варненския свободен университет са спрели на пътя срещу чешма, за да пият вода. Те пресичали, когато връхлетял автомобил, който дори не намалил. При удара ученият се блъснал в предното стъкло. Били потрошени долните крайници, имал рани по главата. Екип на Центъра за спешна медицинска помощ го е транспортирал спешно до болницата в Кърджали под наблюдението на д-р Атанас Митков, съобщи кърджалийският вестник „Нов живот“.

„Директорът на болницата доц.д-р Тодор Черкезов прекъснал отпуската си и се прибрал, за да наблюдава лично случая. Доц. Гиневски бил контактен до последно. До него непрестанно бе големият му приятел от Кърджали, предприемачът Себахаттин Гьокче. Ученият бил приет в интензивното отделение тъй като кръвното му рязко паднало. Оказало се, че има вътрешни разкъсвания в коремната област.“ – съобщава още novjivot.info.

Доцент д-р Христо Гиневски е роден на 10.03.1943 г. в смолянския квартал Устово. Завършва специалността „История” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Работи като журналист в окръжния вестник „Родопски устрем”, в обществени и държавни институции. Защитава докторска дисертация на тема „Българското възраждане в Средните Родопи”. Избран е за доцент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и е преподавател във филиала в Смолян по стопанска история, езикова култура, краезнание. От възстановяването на списание „Родопи” до сега е негов заместник-главен редактор. Председател на Инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в квартал Устово и на Народно читалище „Кирил Маджаров” .

„Отзвук“ изказва искрени съболезнования на близките.

Покажи още
Back to top button
Close
Close