НА ФОКУСПолицейски

Лабораторията с фалшивите „зелени сертификати” в Пампорово е работила незаконно

Управителят на „Генезис лайф” е бивш началник на центъра по военна епидемиология във ВМА

Лабораторията, от която са издадени няколко фалшиви „зелени сертификати” в Пампорово, е работила незаконно. „За да работи лечебно заведение на територията на Смолянска област, трябва да има регистрация в Регионалната здравна инспекция (РЗИ)”, аз нямам информация някой извън областта да е поискал такава регистрация. Дори и лечебно заведение от нашата област, ако иска да разкрие филиал или кабинет с друг адрес, също трябва да заяви това в РЗИ и да получи разрешение. За Пампорово нямаме издадени документи за регистриране на обекти на лечебни заведения. Явно незаконно са работили.  Днес чувам за това (б.а. – понеделник)”, каза вчера директорът на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева.

Проверка на „Отзвук” установи, че управителят на лабораторията, търгуваща с фалшиви „зелени сертификати” в Пампорово, е бивш началник на центъра по военна епидемиология към Военномедицинска академия. Полк. доц. д-р Кръстю Маринов, който от юни м.г. е пенсионер, отрече да е имал нещо общо с пласирането на фалшивите сертификати за антитела. „Занимавам се само с медицинската и лабораторната дейност. Управител съм, защото законът така го изисква”, каза медикът пред „Отзвук”.

Ангел Марчев

В неделя, след разследване на GlasNews.bg, в Пампорово бе задържан 48-годишният Ангел Марчев от Хасково. Екипът разследващи журналисти получили сигнал, че в курорта масово се издават фалшиви сертификати, както на персонала, така и на туристи. Връзката е 48-годишният хасковлия, който се представя за лекар и парамедик от лаборатория „Генезис лайф”. Чрез подставени лица е уговорено да се закупят срещу 300 лв. два сертификата. В уречения ден обаче отива само един от „купувачите”. Пред скрита камера Марчев обяснява, че трябва само „лична карта, триста кинта и телефон”. Лаборантката взема кръв, която впоследствие се оказва, че е проформа. „Резултатът трябва да е готов след два дни. Само че за наша изненада идва експресно. След един час. Резултатите получаваме по вайбър. Правим проверка. Сканираме и по код. Сертификатите са качени в сайта His.bg” , разказват от GlasNews.bg. Доволни от резултата екипът на сайта се свързва с полицията и търси Ангел Марчев да издаде още един сертификат. На другия ден с лична карта и 300 лева – белязани, отиват при хасковлията. Той е задържан след взимане на парите.

Доц. д-р Кръстю Маринов

„Нямам нищо общо с това. Притеснен съм и съм неприятно изненадан от цялата тази история. Отвратително е. Шокиран съм”, каза по телефона пред репортер на „Отзвук” доц.  д-р Кръстю Маринов. Той не успя да отговори на въпроса какво е работил Ангел Марчев. Не си спомни дали той го е назначавал на работа и какво е работил. „Нямам думи, не съм очаквал, че такова нещо може да се получи. Повечето наши хора се занимават с пробовземане и нямат нищо общо с извършване на изследвания, издаване на документи и сертификати. Някой е решил да изкара лесни и мръсни пари. Издаването на сертификатът няма нищо общо с нашата система, нищо, което да е свързано с фирмата, лабораторията. Правили са си някакви самоделки, доколкото разбрах. От край до край всичко е фалшиво. Документите ако не са били фалшиви, то те не са свързани с тази лаборатория, а с някаква друга. Пробите се изпращат в София, където се изследват”, добави още управителят на лабораторията.

Справка в Търговския регистър показва, че „Генезис лайф – Самостоятелна медико-диагностична лаборатория” ЕООД е регистрирана на 1 декември 2021 г. в София, район Сердика, с предмет на дейност извършване на предписани от лекар или лекар по дентална медицина специализирани лабораторни медицински изследвания по клинична микробиология. Собственик на дружеството е 33-годишният Иво Илиев, управител доц. д-р Кръстю Маринов. Месец по-късно фирмата вече е разположила лаборатории в зимните курорти в страната и на някои гранично-пропускателни пунктове. Оказва се обаче, че разрешение за тази дейност на местно ниво – няма.

 

Advertisement

2 КОМЕНТАРА

  1. Оказва се обаче, че разрешение за тази дейност на местно ниво за „Генезис лайф – Самостоятелна медико-диагностична лаборатория” ЕООД– няма.
    Днес чувам за това (б.а. – понеделник)”, каза вчера директорът на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева.
    Отвратително е. Шокиран съм.
    Призовавам д-р Мими Кубатева да си подаде оставката незабавно.

    1. Има кой да ви снима, никой не го бърка за вашето мнение хаха

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close