Advertisement
Парламентарни избори '2021НА ФОКУС

Купуват ли се гласове в Борино с раздаване на еднократни помощи от Общината?

Начин за купуване на гласове или предизборна социална политика прави Община Борино. Във вторник в спешен порядък, ден преди заседанието на Общинския съвет, секретарят Осман Кафа е внесъл докладна за отпускане на еднократна финансова помощ на 96 жители. Общата сума, която Община Борино е предвидила за подпомагане на хората, е 12 350 лв., което средно на човек прави по 128 лв. Една част от хората, които фигурират в списъка за еднократно подпомагане, са и в списъците за гласуване с подвижна избирателна секция, които прокуратурата проверява.

Advertisement

„Повечето от хората нямат такава спешна нужда от финансово подпомагане, не са сериозно болни, нямат ТЕЛК-ови решения и не са закъсали до там”, каза общинският съветник Джамал Асанов.

Основанието за отпускане на финансовата помощ е чл. 14 от Наредбата за подпомагане на гражданите на Община Борино, пише в докладната. При справка в сайта на Общински съвет Борино наредбата не бе открита. На въпрос на „Отзвук” дали действително такава наредба съществува областният управител Стефан Сабрутев каза, че има такава. „Да, през 2009 г. е приета тази наредба. По нея се изисква нуждаещите се да предоставят доста документи, с които да докажат необходимостта от подпомагане”, каза Сабрутев. Дали такива документи съществуват не се знае. Дни преди изборите през пролетта Общински съвет Борино също е гласувал отпускане на финансова помощ на жители на общината.

Очакваме Районната прокуратура в Смолян да разпореди проверка по случая.

Областният управител свика днес спешна пресконференция, за която „Отзвук“ ще ви информира.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Close