Вяра и традиции

Кралят на фасула в Смилян, изкарал близо 1 тон боб

23-годишният Антон Тодоров получи приза „Крал на фасула“ в Смилян. Младият земеделец обработва 10 дка и за първа година участва в конкурса, който е част от фасулевия празник на селото. Той спечели в надпреварата за най-атрактивен щанд. След него се наредиха Магдалена Ловчалиева – миналогодишната победителка, и Силва Тютюнарова.

С гръм на фасулевото топче бе даден старт на празника на Смилян.

„Като малък съм помагал на майка, татко, баба и дядо. За първа година сам реших да отглеждам. Обработвам 10 дка фасул и картофи. Изкарах 970 килограма фасул“, сподели Антон Тодоров, който е най-младия земеделец в Смилян.
В събота празникът на смилянския фасул за 15-и път събра хиляди посетители, гости, туристи и почитатели на традиционния сорт фасул. По традиция стартът му бе даден с гръм от фасулевото топче. Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите. Местните таланти от самодейните групи при читалище „Проф. д-р Асен Златаров” и децата от детска градина „Дъга” се погрижиха за доброто настроение на публиката.

В категория „Професионален кулинар” журито определи първо място за ресторант „Родопчанка“ –Смолян, втори са ДГ „Дъга“ –Смилян, а трети „Млечен дом“. В категория „Непрофесионален готвач” първа е Магдалена Ловчалиева, втора – Сълзица Младенова и трета – Наргис Хаджиева.

Всичко гости и жители на селото похапнаха безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. За приготвянето му отидоха 250 кг фасул. Чорбата се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. Тази година имаше и курбан, за приготвянето на който беше необходим над 1 тон месо.

Advertisement
Етикети
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close