Криминални

Крадци оставиха без кабели трафопост в центъра на Смолян

Кражба на 80 метра медни проводници на стойност 1800 лв. беше установена на тази сутрин в трафопост на ул. “Дичо Петров“ в Смолян, собственост на „Електроразпределение Юг“, съобщиха от ЕВН.

Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!

Кражбата е в резултат на неправомерно проникване в трафопоста и посегателство на медни проводници от два трансформатора. В съоръжението е проникнато въпреки, че е било заключено и обезопасено, и въпреки поставените от дружеството уведомителни табели за опасност за живота. За случая са уведомени органите на МВР Смолян.

Във връзка с поредния случай на кражба на съоръжения от електроразпределителната мрежа дружеството изразява отново своето безпокойство от подобни посегателства върху енергийната инфраструктура. Данните сочат, че само за периода януари – август 2017 г. на територията, обслужвана от „Електроразпределение Юг“ са били откраднати 2915 м проводници и са установени 27 кражби в трафопостове за 64 530 лв. – средства, които биха могли да бъдат вложени в подобряване на електрозахранването и клиентското обслужване.

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии в електрозахранването за клиенти, а в редица случаи имат и фатален изход за извършителите, коментираха от дружеството. За решаването на проблема с кражбите ЕVN България работи заедно с местните власти и органите на МВР като вярва, че само при силна обществена нетърпимост, строги мерки и санкции подобни кражби могат да бъдат ограничени.

 

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close