НОВИНИТемида

Корупция, наркотици и битова престъпност – приоритет през тази година на прокуратурата

През 2021 г. приоритетите в работата на Окръжна прокуратура-Смолян ще бъдат свързани с корупционни и икономически разследвания, с противодействие на битовата престъпност и разпространението на наркотични вещества, съобщи говорителят на Апелативна прокуратура Боряна Димитрова. През миналата година на съд са предадени 295 души, а осъдените с влязъл в сила съдебен акт са 297 (в т.ч. и по дела от предходни години – б.а.), става ясно от отчетния доклад на Окръжна прокуратура – Смолян за миналата година.

Статистиката сочи, че в годината на пандемия и локдаун в съда са били внесени 281 прокурорски акта. От тях 159 са обвинителни актове, 72 – споразумения и 50 – предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Прокурорите от района на Окръжна прокуратура-Смолян са наблюдавали 1302 досъдебни производства, като от тях 308 са бързи производства, т.е. делото отива в съда за 7 или 14 дни от извършване на престъплението.

През годината са били проведени множество Специализирани полицейски операции от ОД на МВР-Смолян, под надзора на Окръжна прокуратура-Смолян, за разкриване и задържане на извършители на кражби, измами, за шофиране в пияно състояние и след употреба на наркотици, както и за държане и разпространение на наркотични вещества.

„В региона битовата престъпност е в ниски граници. Не са характерни кражбите от необитавани или изоставени жилища и имоти, както и насилствени престъпления или грабежи над самотно живеещи и възрастни хора“, пише още в отчетния доклад. При икономическата престъпност повечето от разследванията са били свързани с документни измами.

Окръжна прокуратура-Смолян е упражнявала ръководство и надзор върху досъдебни производства за по-тежки престъпления, които не определят облика на престъпността в региона, но са имали по-значим обществен отзвук – например за престъпления против данъчната и осигурителната система. за контрабанда и др.

През годината Окръжна прокуратура-Смолян е постигнала осъдителна присъда по дело за контрабанда на цигари на стойност 220 000 лева и избегнат акциз в размер на 120 000 лева. След проведено успешно разследване на тежко убийство в гр. Смолян, извършено по особено мъчителен начин, двамата обвиняеми са осъдени на първа инстанция. Единият получи наказание от 20 години лишаване от свобода, а неговият помагач – 5 години затвор.

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close