ОБЩЕСТВО

Корояди унищожават по метър на ден гора

Акад. Александров: Гората е болна, а лечението е само сеч

„Гората в Родопите е болна, а лечението е само сеч, друго спасение няма”, заяви академик Александър Александров от Института по гората към БАН. Днес на територията на Смолянска и Кърджалийска област се проведе инспекция на горските територии, засегнати от корояда. Проблемът с изсъхването на иглолистните насаждения е много сериозен бе единното мнение на всички специалисти. От една страна короядът е нападнал белия бор, а от друга – фитопатогенните гъби черния бор. В Смолянска област положението е тежко в четири държавни горски стопанства – Смолян, Славейно, Смилян и Златоград.

„Необходима е спешна човешка намеса – отсичане на изсъхналите дървета и околните, които имат признаци за наличие на корояди. Предстои труден период на сеч, усвояването на дървесината и както се казва да оставим лесовъдите да си свършат работата”, допълни академик Александров.

Академик Александър Александров от БАН

Короядите унищожават горите по метър на ден, а изсъхналите петна се развиват в геометрична прогресия. Спасението е изсичане, което от своя страна ще доведе до промяна на ландшафта и смяна на иглолистните гори с широколистни.

Изпълнителният директор на горската агенция Григор Гогов посочи, че спешните мерки са набелязани преди две седмици и вече са в ход. „В момента имаме проблем с работната сила, но смятам, че това ще се реши с техника и работна ръка от другите предприятия.

Корояди

Нападението на корояд се наблюдава в изкуствено създадените в средата на миналия век иглолисти гори в Източните и Западните Родопи. Разпространението на вредителя е със застрашителни размери в горските масиви, които пострадаха при снежното бедствие през 2015 г.

„Този проблем е проблем е на цялото българско население. Като изпълнителна власт искаме ръка за ръка със светилата на лесовъдската наука да търсим решение. За тази чума, сме предприели мерки”, каза зам.-министърът на МЗХГ Атанас Добрев

Специалистите са категорични, че промяната е неизбежна. Голяма част от иглолистната гора си отива, но на нейно място вече настъпва широколистната растителност. В районите на интензивни сечи ще се изчака един вегетационен период, за да се види какво се е случило и там, където е необходимо, ще се предвиди залесяване.

В инспекцията участваха специалисти от ИАГ, ЮЦДП, РИОСВ, Областна дирекция „Земеделие“, областният управител Недялко Славов и заместникът му Владимир Гърбелов.

Advertisement
Етикети
Back to top button
Close
Close
Close