НОВИНИ

Короядът се завръща, но по високите части

„Короядът се завръща, но по високите части. Този въпрос е много деликатен и напролет може да се правят съответните изводи“, каза на брифинг пред журналисти шефът на Регионалната дирекция на горите в Смолян Венцислав Фурлански. Горските служители отчитат, че през 2018 г. проблемът с вредителя е бил ограничен. На много места са положени необходимите усилия, за да не се разпространява корояда. Вследстиве на тежкия сняг през тази зима обаче има дървесна маса в зоната над 1100 м. надморска височина, която представлява огнище за развитие на вредителя.

„Работи се, инвентаризира се, за да може, когато се стопи снегът и има условия, директно да почне изнасянето на дървесината. Проблеми има на Пампорово, Хайдушки поляни – на територията на ГПК „Мурджов пожар“, на територията на ГПК „Касъм дере“ – Момчиловци. Другата зона – ниската, има на места, където не е своевременно събрана пострадалата дървесина, короядите са се заземили в здрави дървета и пролетта ще може да се видят. Но този процес е ограничен и щетите са сведени до минимум. Това е в труднодостъпните места в община Баните и Златоград“, посочи Венцислав Фурлански.
В средата и там където има изградена пътна мрежа дървесината е усвоена. Този вредител е много агресивен – особено шестзъбия корояд, който е по смърча. И затова усилията на лесовъдите са в тази насока. С короядите мярката е една – усвояване на пострадалата дървесина и изнасяне от горската територия.

Advertisement
Back to top button
Close
Close