ГОРЕЩА ТЕМА

Коронавирусът: Данните на РЗИ – Смолян за 1 декември

Тридесет нови случаи на Ковид-19 са регистрирани в областта през първия ден на месец декември. Лицата са на възраст от 38 до 84г. от общините: Смолян – 13; Девин – 6; Мадан и Баните – по 3; Рудозем – 2; Доспат, Чепеларе и Неделино – по 1. От получените до момента резултати на останалите взети проби от Дома в с. Петково са положителни трима служители, поставени под карантина.

Хоспитализирани са двадесет лица – седем в областната болница; шест в МБАЛ-Девин; пет в МБАЛ-Мадан; по един в лечебни заведения в гр. Пловдив. Останалите са изолирани в дома и се лекуват под наблюдение на личен лекар. Епидемиологичното проучване продължава.

През вчерашния ден дехоспитализираните пациенти от болниците в областта са 16, излекувани са 51 лица.

Двама мъже на 82 г. от общините Смолян и Борино, позитивни на коронавирус и с придружаващи заболявания, са починали в областната болница. Изказваме съболезнования на близките им.

Д-р Мими Кубатева
Директор на РЗИ-Смолян

Бел. ред. От днес ще публикувам ежедневните прессъобщения на РЗИ – Смолян без редакторска намеса, тъй като отказвам да нося отговорност за тяхната достоверност. Опитите ми да изясним неясни, общо формулирани и най-вече неструктурирани по един и същи начин данни в прессъобщенията по време на седмичните брифинги на Областния кризисен щаб се сблъскаха с нежеланието на д-р Мими Кубатева и на областния управител Недялко Славов да дават повече информация. В мен се създава убеждението, което се надявам да бъде опровергано, че съзнателно се спестява и обобщава важна информация, поради което и журналистите, и нашите читатели трудно могат да съпоставят и анализират данните и да си съставят собствено мнение.

Ако погледнем, например, днешното съобщение, бих искал да попитам:

  • колко са изследваните с PCR-тестове, от които има 30 положителни проби; (всеки ден на национално ниво се съобщават тези бройки)
  • от кои населени места са новите случаи, колко души са поставени под карантина;
  • какво означава изразът „от получените до момента резултати на останалите взети проби от Дома в с. Петково“, колко са тези „останали“ проби и защо са останали;
  • от кои болници са „дехоспитализираните“ пациенти, колко са свободните легла и в кои болници;
  • как РЗИ установи броя на „излекуваните“ лица; с какво са лекувани тези лица, къде и от кого;
  • какви са придружаващите заболявания на починалите пациенти.

С уважение към д-р Мими Кубатева и всички служители на РЗИ, които добросъвестно изпълняват задълженията си, към областния управител Недялко Славов, който ръководи брифингите на Областния кризисен щаб, искам да напомня, че работата на журналистите е да задават въпроси. А отказът да се отговаря на въпросите им е неуважение не само към самите тях, а и към хилядите читатели на медията, която представляват. Още повече, че имаме възможност да питаме само веднъж седмично, и то за по няколко минути.

Зарко Маринов

ЕДИН КОМЕНТАР

  1. Ако господин Маринов иска да помогне в тези тежки времена, съвета ми е да се концентрира върху публикуване на съвети и напомняне към населението да спазват съвестно мерките за предпазване от вируса. И също да изрази благодарност към всички тези служители на РЗИ, медицински работници, органи на реда, които без почивка ден и нощ полагат усилия да пазят гражданите здрави и в безопасност. Без почивен ден. Ако не можете да благодарите, тогава не губете времето им с милион повтарящи се въпроси, защото Вие не сте единствения журналист с право на питане. А по тона на Вашата статия показвате че поставяте личното си его над професионализма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close