Политика

Корнелия Нинова: Смолянска област е поробена

Смолян е една поробена област от групичка, която държи бизнеса, плаши администрацията, плаши хората по малките общини и селата, че ако не са с ГЕРБ, ще бъдат уволнявани, семействата им ще бъдат преследвани. Това заяви днес на пресконференция в Смолян лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи случващото се в Смолян, както и на други места в страната, като съвременен феодализъм. Ето на това сме решени категорично да сложим край, добави тя.

От Смолян Нинова започва срещи в цялата страна, на която освен представяне на приетите от Националния съвет на БСП вчера „Визия за България“ и „Визия за Европа“, ще се дискутират и конкретни визии за всяка област. „Визия за България“ трябва да стане визия за всяка област, за всеки регион до местните избори. Затова сме и тук.“ – каза тя.

„С тревога отбелязвам, че Смолян от един процъфтяващ град, от една процъфтяваща област с невероятни природни дадености и ресурси за развитие, е превърнат в град със затихващи функции. Това е най-бързо обезлюдяващата област, дори показателите са по-тежки от Северозападна България. От 2000-та година до сега 35 000 души са напуснали областта. Това е страшна констатация. Днес всички общински председатели споделиха за тежкото обезлюдяване, 48% от населението на областта е на прага на бедността и е в риск от социално изключване. За област с такива възможности за икономика това просто е убийство.“ – добави лидерът на БСП.

Според нея Смолян може да се развива и по друг начин. И обяви, че социалистите имат ясни и конкретни предложения как да стане това със стимулиране на икономиката чрез преференции в данъчната политика, намалени данъци и нулеви ставки за инвестиционни проекти, както и укрепване на човешкия ресурс.

„Със съжаление отбелязвам, че беше закрит създадения от нас институт за медицински сестри. Обещавам ви, че ще го възстановим, ако спечелим изборите. Кадрите са много важни и те напускат областта. Затова предвиждаме жилищна програма за млади семейства, 500 жилища, които биха коствали около 30 милиона лева. Стипендии за млади хора, които са от района, да се обучават и да се връщат, за да се развиват тук. Третата възможност е обновяването на инфраструктурните проекти, за които имаме конкретни програми. И трансграничното сътрудничество, което дава огромни възможности, а не се използват достатъчно в областта, чрез туристически и икономически проекти. Специална програма сме разработили за туризъм, защото вашият регион е много благодатен, и с минералните извори, и с гората, но туризъм целогодишен, а не само през зимата. Ще имате възможност и колегите ще ви запознаят конкретно с тази програма“ – добави Корнелия Нинова и я нарече „Визия за Родопите“

„Първата партия сме, която излиза с програма за развитието и на страната и за виждането ни накъде трябва да върви Европа през следващия мандат на Европейския парламент. За нас ГЕРБ е проваленото настояще и затова предлагаме разговор и действия за бъдещето. Визия за България“ предложихме още през юли миналата година на българското общество и след около 500 лещи и над 950 предложения от страната имаме самочувствието да кажем, че това не е програма, писана някъде в кабинетите в София. Успяхме да направим стотици български граждани съавтори на програмата.“ – декларира тя.

След заседанието на Областния съвет на БСП Корнелия Нинова проведе и среща с гражданите на Смолян в залата на Планетариума.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close