Advertisement
ИНТЕРВЮОТ СТРАНАТА

Корнелия Нинова: Докато съм председател на БСП, партията няма да промени позицията си за  Истанбулската конвенция

Имаме 4 мерки за справяне с кризата с ваксините, каза още лидерът на БСП

Водеща: Г-жо Нинова, как коментирате днешната позиция на премиера във Виена и на заявката, че България е платила ваксини и настоява да ги получи?

Корнелия Нинова: Очевидно противоречията в Европа се задълбочават. Европейската комисия прехвърли отговорността върху националните правителства, част от министър-председателите на  държави от Европейския съюз пък на Европейската комисия. Този проблем ще продължава да се задълбочава.

На мястото на правителството ние бихме направили 4 конкретни неща по отношение на ваксините:

Първо,ваксиниране задължително първо на рисковите групи: възрастните хора хронично болните, хората на първа линия.

Второ: задължително ваксинирането да става  през личните лекари, защото те познават болестите на своите пациенти и те могат да проследят след това състоянието им.

Трето: На тези, които вече са ваксинирани с AstraZeneca бихме осигурили безплатни пълни прегледи на здравословното им състояние, за да се успокоят.  Десетки, стотици хиляди хора са в паника какво става със здравето им заради тази ваксина. Мисля, че държавата трябва да им осигури  безплатни прегледи, за да се види състоянието им и да се избегнат усложнения, ако  у някого има.

И четвърто: Бихме започнали преговори за доставка на „Спутник V“ и на китайска ваксина.

Преди 2 седмици Европейската комисия в лицето на нейния говорител и на здравния комисар оповестиха, че всяка държава може да го направи на своя отговорност. Ние бихме поели тази отговорност, за да осигурим по-голям избор и различни ваксини и българските граждани да имат достъп до различни ваксини, за да избират свободно.

Водеща: Чухме преди малко  какви са новините които идват след спешното съвещание при здравния министър. Чухме ги от Ангел Кунчев: натискът върху болниците e голям и най-вероятно ще има пълен локдаун в София от събота и вероятно понеделник ще се мисли и за цялата страна. Одобрявате ли вие това пълно затягане на мерките и в София категорично затваряне?

Корнелия Нинова: Само ако са  съчетани с много сериозни икономически и социални мерки. И отново потвърждавам нашата позиция отпреди:  трябваше да има ковид болници и чисти от ковид болници, защото спирането на  операции, невъзможността на хора с други заболявания през това време да се лекуват беше фатално за някои от тях. Трябва да има чисти болници, където да продължат плановите операции и лечението на други заболявания. Това бихме направили ние.

Водеща: Вие бяхте доброволец, след като преболедувахте ковид. Бихте ли влезли сега в болница като доброволец, ако има нужда от помощ?

Корнелия Нинова: Без никакво колебание. Бях санитарка в Окръжна болница. Това е тежко емоционално изпитание, защото се налага хора с които си общувал предишния ден, на които си помагал, преобличал, хранил на другия ден са починали. Това е тежка емоция като преживяване, но си заслужава човек да се мобилизира и в този момент да помогне, ако някой има нужда от тази помощ. Бих влязла отново без никакво колебание.

Водеща: Виждате ли необходимост от свикване на парламента или поне председателския съвет на Народното събрание, за да може да се обсъди тази ескалация на заболяването, този натиск върху болниците, възможността да се направят коригиращи действия в законодателството? Има ли нужда от това?

Корнелия Нинова: В една нормална среда да. Най-добре е в този момент да функционират институциите. Но от това, което сме виждали в последните години – дори да се свика не вярвам да има ефективен резултат заради агресията и отхвърляне от страна на управляващите на всяко предложение на опозицията. Вие знаете как реагираха на внесен от нас законопроект да упълномощим правителството да започне разговори за допълнителни ваксини от други страни. Беше отхвърлено без аргументи. Всичките ни предложения, ние постоянно внасяхме алтернативни предложения, бяха отхвърляни. Така че да –  в една нормална демократична страна е най-добре институциите да се съберат и да функционират. Опасявам се, че това не е възможно при тези управляващи.

Водеща: Вие критикувате мерките на управляващите и спрямо бизнеса и социалните мерки също така. Ако имахте възможност да прилагате мерки сега, в тази ситуация, какви щяха да бъдат те?

Корнелия Нинова: По отношение на икономиката веднага заради ковид  кризата поне три. Първо данъчна ваканция за бизнеса. Не е логично да плащаш например такса смет и данък сгради когато фирмата ти не функционира и не произвежда смет. Данък се плаща за  услуга.

На второ място покриване на процент от оборотния капитал и на трето категорично намаляване на регулациите и на необходимите документи за кандидатстване за помощ. Там е  изключително тежко. Поради тази причина фирми, които кандидатстваха през април и май все още чакат своята помощ.

Тук съм донесла някои учудващи неща. Само едно изречение ще прочета.  Едно предприятие тук защо се счита в затруднено положение и кога държавата му помага по тези програми.  Чета буквално изречението: „Когато сумата на точка 3 е Резерв от последващи оценки точка 4 Резерви, точка 5 Натрупана печалба от минали години и точка шест Текуща печалба загуба от раздел Собствен  капитал на пасивите, описани в счетоводния баланс е отрицателна стойност, която надвишава 50% от сумата на точка 1 Записан капитал и точка 2 Премии от емисии от раздел А Собствен капитал на пасивите, описан в счетоводния баланс.“

Водеща: Защото е неразбираемо ли го прочетохте, или защото са големи изискванията?

Корнелия Нинова: Икономистите и  юристите разбираме за какво става дума, но от живия живот, от практиката в това изречение означава между 10 и 15 документи. Тоест бюрокрация, администрация, хора, които да готвят тези документи. При положение, че алтернативата и решенията, които предлагаме са: част от тези документи  са на електронен носител. Част от тях може да се събират служебно, защото се намират в различни институции в България.

С това трябва да облекчим бизнеса – с данъчна ваканция, оборотен капитал и облекчаване от тази бюрокрация и събиране на толкова документи,  които са загуба на време и усилия. Те само това и искат между другото.

Водеща: Ковид кризата освен, че затвори бизнеси и остави много хора без работа. Да не кажем, че в някои сектори като туризма например хората не са работили  от доста дълго време. Вие имате отдавна декларирани идеи за например социални мерки, сред които преизчисляване на пенсиите и въвеждане на прогресивен данък. В криза могат ли да се правят такива резки промени?

Корнелия Нинова: Ориентираните към социални политики промени да.Вместо 50 лв на пенсионери, което струваше на хазната,около милиард лева, щеше да е много по-удачно дори в криза  преизчисляване на всички пенсии. То щеше да доведе до увеличение с между 20 и 30%  на пенсиите. Това увеличение е трайно в годините, не просто в месеците на кризата и щеше да струва малко над милиард. Тоест с долу-горе със същия финансов ресурс можеше да се постигне много по-голям ефект и като увеличение и като трайност. Или семейното подоходно облагане щеше да помогне на млади семейства с деца, които работят в тази криза  да плащат с по 500лв по-малко данък за едно дете. Така в семейството щяха да останат повече средства.

Това щеше да помогне в кризата, особено на много млади хора, които останаха в момента без работа. Така че да, има мерки,  които трябва да се прилагат точно в криза, за да помогнат.

Водеща: Социалните мерки, които управляващите прилагат в момента според вас не работят ли?

Корнелия Нинова: Фактите показват, че не. Защото се увеличи бедността. Увеличиха се неравенствата.  Само за януари имахме около 400 хиляди нови безработни. Над 500 хиляди депозити от банките до 1000 лв са изтеглени – това означава, че хората си теглят последните пари, за да си посрещнат нуждите.

Цените нарастнаха в последните месеци, неимоверно много за последните над 5 години. Тоест имаме оскъпяване на живота, безработица и обедняване на хората. Следователно  мерките на правителството не работят.Това са фактите.

Там трябваше по друг начин да се преразпределят тези средства. Да стигнат директно до хората.

Водеща: В публичното пространство се появиха коментари, че е възможно БСП да преосмисли позицията си по Истанбулската конвенция,  особено на фона на гласуването в европарламента на резолюция, която подкрепя различните. Вашите петима евродепутати гласуваха в подкрепа на тази резолюция. Възможно ли е преосмисляне на вашето решение?

Корнелия Нинова: Не, не е възможно. БСП имаме своите решения на колективните си органи. против ратификацията на Истанбулската конвенция.

Тя противоречи на Конституцията на България, на българската народопсихология, на нашето разбиране за семейство и деца, на мнението на българската църква.

Позволете ми да кажа  нещо лично, защото напоследък доста се спекулира с тази тема:

Докато съм председател на БСП, избран пряко от над 80 процента от гласувалите социалисти ще защитавам докрай мнението на тези хора.Ато е против Истанбулската конвенция. Поемам личните рискове и отговорността да обясня  за пореден път на колегите си в Европа, че уважаваме различните. Българската конституция защитава различните хора, но ратификация на Истанбулската  конвенция в България е акт невъзможен. Докато съм председател ще отстоявам тази позиция с всички рискове и .отговорности.

Водеща: Последни думи от участието ви днес при нас.

Корнелия Нинова: Обръщам се към всички български граждани: Гласувайте. Промяната е въможна и е в ръцете  на всеки един от нас. Зависи от всеки един от нас. Не се страхувайте. Гласувайте активно и свободно.

На 4-ти, 4-ти, с номер 4 в бюлетината.

Интервюто е дадено в предаването „Още от деня“ по БНТ на 16 март 2021 година

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!