Advertisement
НОВИНИ

„Контракс“ АД е обжалвала в КЗК поръчката за оборудване на Планетариума

Един от двамата отстранени участници в обществената поръчка за избор на изпълнител за доставка и монтаж на оборудване на Планетариума в Смолян – „Контракс“ АД, е обжалвал в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) решението на кмета на Смолян Николай Мелемов за избор на изпълнител.

Жалбата на „Контракс“ АД е подадена на 22.05.2023 г.

Българската фирма и румънската GBC EXIM бяха отстранени от участие и техните ценови предложения не бяха отворени на 9 май, тъй като техническите им предложения не са били съобразени с изискванията на кмета.  Мелемов сакционирал „Контракс“ АД задето предложили купол от алуминий с 1.1 мм дебелина на панелите, а кметът искал те да са с 1 мм дебелина. Посоченото несъответствие e съществено, тъй като увеличената дебелина има отношение към тежестта на куполния екран и натоварването на конструкцията.“- мотивира се той.

Специалисти определят мотива на Мелемов за несъстоятелен, тъй като е спорно доколко ще натоварят конструкцията панелите от алуминий, по-дебели с една десета от милиметъра.

Рискът от провал на проекта за обновяване на Планетариума в Смолян е все по-реален. Той трябваше да приключи до 30 юни. Според зам.-кмета Марин Захариев срокът е удължен и новият планетариум ще бъде готов през септември.

Ако КЗК намери жалбата на „Контракс“ АД за основателна, и този срок няма да бъде спазен. Все още кметът на Община Смолян Николай Мелемов не е дал смислено и разумно обяснение защо не е обявил обществената поръчка за оборудване на планетариума още през 2021 г., когато  стартира изпълнението на проекта и строителните дейности бяха възложени на „ИСА 2000“.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!