Местна власт

Конкурсът за шеф на болницата в Девин отново се провали

Насроченият за днес (4 януари) конкурс от 10.00 часа за изпълнителен директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД не се е състоял, научи „Отзвук“. Информацията бе потвърдена от председателя на Общинския съвет в града Руси Чаушев. На конкурса са се явили и двамата кандидати – досегашният изпълнителен директор Радка Грозданова и проф. д-р Ивона Даскалова, дългогодишен началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военномедицинска академия – София.

Председателят на комисията Венета Тодорова обаче днес сутринта си е направила отвод. Тя е обяснила, че причина за това е в тиражираните мнения в медийното пространство,  че конкурсът няма бъде обективен и е политически мотивиран.

На 31 декември в отворено писмо до жителите на община Девин лекарите в „МБАЛ Девин“ доц. Клечкова, д-р Яръмов, д-р Дечев, д-р Станчева, д-р Недев и д-р Профиров изпратиха заявиха, че категорично подкрепят Грозданова и екипа, който заедно с нея са създали! Те призоваха кметът и членовете на Общински съвет – Девин, да поемат лична и политическа отговорност, ако болницата отново бъде затворена заради дългове.

На 2 януари Инициативните комитети „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“ и „За Девин“ обявиха стачна готовност в декларация до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. В нея те също изразиха съмнения в обективността на конкурса, тъй като се председателства от общинския съветник Венета Тодорова, която е председател на „Жени ГЕРБ“ – Девин, и общински организационен секретар на партията. Тодорова няма няма нужния ценз и компетентност в областта на здравеопазването, а останалите членове на комисията заемат държавни служби и са зависими от политически натиск, пише в декларацията

Общинската болница в Девин затвори врати през юли 2011 година. Тогава целият медицински персонал от 82 души бе пратен в принудителен отпуск, въпреки че три месеца не бяха получавали заплати. Болничното заведение бе натрупало дългове в размер на 1,8 милиона лева.

Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова – шеф на здравната комисия в Народното събрание, заяви, че единственото решение е болницата да стане държавна като се открие филиал на МБАЛ – Смолян в Девин. Натискът от управляващите принуди местния общински съвет да прехвърли сградата на общинската болница за срок от 10 години. МБАЛ – Смолян откри филиал в Девин и назначи за управител д-р Красимир Събев, в момента депутат от ГЕРБ.

След поредица от протести на девинчани и падането на ГЕРБ от власт правителството на Пламен Орешарски отпусна на Община Девин 2 млн. лева целево за болницата. В края на 2013 г. Общинският съвет в града избра за изпълнителен директор Радка Грозданова, която възстанови дейността на лечебното заведение.

Този конкурс за директор на болницата е вторият провален от настоящото ръководство на Община Девин. Първият бе през лятото на миналата година, когато процедурата бе отменена след протести на граждани на общините Девин, Борино и Доспат.

„Добре е хората да знаят, че „много доброто“ управление на сегашното ръководство на болницата я води към дъното. И точно по тази причина, за да не стигне дъното на ямата, ние обявихме конкурс за директор.“ – каза тогава кметът на Девин Красимир Даскалов и се зарече, че няма да отмени конкурса. Но бе принуден да го направи – два пъти.

 

Advertisement
Back to top button
Close
Close