Местна власт

Когато гърмът удари в Хасково, ще заглъхне ли ехото в Смолян?

Или защо кметът Николай Мелемов сключва нови договори с “Титан” вместо да разтрогне старите

„Кумгейт“, както придоби популярност скандалът в Хасково около депутата и областен лидер на ГЕРБ Делян Добрев, едва ли ще има съдбата на повечето скандали в България – „всяко чудо за три дни“. Въпреки че това бе целта на драматичното напускане на политиката, обявено вчера по bTV от Делян Добрев. Тътенът няма да заглъхне скоро, а ехото му вече достигна иначе провинциално глухия Смолян. Защото прожекторът на хасковския скандал хвърли светлина и върху смолянско-хасковските зависимости и кмета Николай Мелемов.

Фирма „Еко Традекс Груп“ АД, заради която Делян Добрев трябваше да отговаря на редица неудобни въпроси, тъй като била сред фирмите, взели най-много пари от програмата за саниране, е рожба на бизнеса с боклука в Смолян. Но вече не се задоволява само с него, а посяга на строителството на сгради, улици и пътища не само в Смолян, но и в други райони на страната.

„Еко Традекс Груп“ АД е създадена специално за строителството на депото за твърди битови отпадъци в местността Теклен дол край Смолян и този обект бе първият в нейната история. Дружеството е вписано в регистъра на Хасковския окръжен съд на 12 декември 2006 г. Шест дни по-късно – на 18 декември, тогавашният кмет Дора Янкова подписва договор за реконструкция и модернизация на депото в Теклен дол за 9 893 224.09 лв. От същата година е договорът с „Титан-Клинър“ за сметосъбиране и снегопочистване на Община Смолян за 15 години напред. От следващата е за експлоатация на депото с „Еко Титан Груп“. Съдружник и в „Еко Традекс Груп“ АД, и в „Титан-Клинър“ ООД, и в „Еко Титан Груп“ е „Форуком“ АД, където основно действащо лице е станалият скандално известен Даниел Гаргов – съпруг на първата братовчедка на Делян Добрев. Гаргов е председател на комисията по бюджет и финанси в Общински съвет – Хасково, избран с листата на ГЕРБ, а братовчедката Росица Гаргова – шеф на финансовата дирекция в общината. Самият Добрев се опита да се измъкне в национален ефир с думите: „Много интересно, че БСП тук буквално си вкарват автогол, нон стоп си вкарват автогол. Мажоритарният собственик (на „Еко Традекс Груп“ – бел. ред.) е червеният полковник Величко Минев. Той е менторът на покойния социалист Димчо Михалевски“.

Самият Даниел Гаргов в декларацията си за конфликт на интереси, подадена като общински съветник в Хасково обаче сочи, че има 21% участие в „Еко традекс груп“, 21% в „Еко Титан груп“, 10.5% в „Клинър“ ООД и пр. (вж факсимилето). Когато подписва договора с „Еко Традекс Груп“ срещу Дора Янкова не е „червеният полковник“ Величко Минев, а Даниел Гаргов – изпълнителен директор, и съпругата му Росица Гаргова като председател на борда на директорите. Величко Минев става изпълнителен директор на фирмата едва през 2014 г.

Според сайта „Бивол“ „Еко Традекс Груп“ самостоятелно и в консорциуми е сключил договори за обществени поръчки за 83 886 354,72. В информацията на „Бивол“ обаче липсва първият договор от 18 декември 2006 г. С него сумата набъбва на 93 779 578,81 лева. Интересно е, че хасковската „Еко Традекс Груп“ има договори с Община Хасково за 18,5 млн., с Община Димитровград – за 5.8 млн., а с малката Община Чепеларе за 9.4 млн. Първото място по договори с „Еко Традекс Груп“ е на Община Смолян – за 32,7 млн. лв. Тук не броим договорите с „Титан-Клинър“.

Даниел Гаргов и Величко Минев заедно с Тенчо Лилянов завладяват чрез различни фирми Община Смолян. Това завладяване започна по времето на Дора Янкова чрез бившия зам.-министър и депутат Димчо Михалевски. Днес фирмите на „Титан“ са наложили пълен монопол над бизнеса с боклука – те озеленяват, снегопочистват, сметосъбират, сметоизвозват, строят и експлоатират сметището, строят и експлоатират сепарираща инсталация за отпадъци. Но вече не им е достатъчно. Те вече ни ремонтират улиците, асфалтират пътища, строят и ремонтират обществени сгради като Спортната зала и Плувния басейн. Правят и най-скъпия ремонт на улица в Смолян – този на ул. „Наталия“. И вероятно вече си точат зъбите за втория етап на водния цикъл за 60 млн. лв.

„He миcлитe ли, yвaжaeми гocпoдa, пapдoн “дpyгapи”, чe зa дa ce изкaчи Cмoлян нa пъpвo мяcтo пo бeзpaбoтицa в cтpaнaтa, винaтa e и нa злoвpeднoтo oбщинcкo yпpaвлeниe? Hимa някoй дpyг, a нe Дopa Янкoвa пocтлa бялo плaтнo нa фиpми-пapaшyтиcти, нямaщи нищo oбщo cъc Cмoлян? Te дoкapaxa cъc ceбe cи и мaшинитe, и нaд 200 paбoтникa, c кoeтo oтнexa възмoжнocттa дa ce дaдe пpeпитaниe нa мecтнитe xopa и фиpми. Taкa ocвeтлeниeтo зa милиoни cтaнa пoдapък зa “CД Лaйтинг” oт Coфия. Cмeтocъбиpaнeтo и cнeгoпoчиcтвaнeтo oтидoxa в дap зa „Tитaн-Kлинъp” oт Kъpджaли, дeпoтo в Teклeн дoл зa 20 млн. лeвa в “Eкo Tpaдeкc Гpyп” oт Xacкoвo“ (Текстът е от официална декларация на ГЕРБ, публикувана на 18.03.2010 г.)

С тези думи ГЕРБ критикуваха БСП преди да вземат властта в Община Смолян. И обещаха в същата декларация „дa paзceчeм вaшия „oктoпoд”, дa въвeдeм eвpoпeйcки пpaвилa зa бизнeca, зa cъдeбнaтa, изпълнитeлнaтa и мecтнaтa влacт.“ Днес разликата е само тази, че октоподът, задушаващ Смолян, е с повече пипала и доста по-охранен.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close