Местна власт

Кметът на Смолян: Темата “Ученическо хранене” не касае родителите (видео)

„Темата „Ученическо хранене“ е друга тема и не касае родители и хората.“ Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов на пресконференция днес. През цялото време се обръща така все едно има някаква драма, добави той. „От понеделник (10 февруари – б.а.) има готовност самите училища да поемат изхранването на децата. Убеден съм, че ще се справят.“ – съобщи той в отговор на журналистически въпрос.

В началото на седмицата председателят на групата съветници от БСП Стефан Сабрутев обяви, че не е работа на директорите на училища да се занимават с хранене. „Как от утре директорите на всяко едно училище поотделно ще започнат снабдяване с храни без обществени поръчки?“ – попита общинският съветник. Според него прокуратурата би трябвало да се самосезира във връзка с нарушения и злоупотреби при изпълнението на проекта „Топъл обяд“, който изпълняваше общинската фирма.

Трябва да се извиним на управителя на „Ученическо и столово хранене“ Григор Павлов, защото ние на това заседание (на ОбС на 30 януари – б.а.) му вменихме цялата вина, каза съветникът Димитър Кръстанов. Според Търговския закон отговорността за контрол върху това дружество е на господин кмета, допълни съветникът от БСП.

Сабрутев изрази и съмнения относно законността на решението на Общинския съвет, с което на практика бе спряна дейността на общинското дружество, а столовете и оборудването в тях бе прехвърлено на училищата за ползване. Със същото решение ОбС гласува допълнително 100 хиляди лева „Ученическо и столово хранене“, с които да бъдат платени част от задълженията на общинската фирма към доставчици. „Мисля, че там има гласуване на колежка, която е в конфликт на интереси. И ние ще сезираме областния управител за това нещо. Говоря за Вижданка Младенова. Виждаме в справки, които са дадени от Община Смолян, с копия от фактури за покупка на зеленчуци от „Хаджиеви къмпани“, че тя е съставила документа, тя го е подписала, най-вероятно тя е в конфликт на интереси. Т.е. ние гласувахме да се предоставят едни пари по тази точка за кредиторите, а тази фирма се явява кредитор. Мисля, че тази точка трябва да я прегласуваме.“ – обясни Стефан Сабрутев.

По отношение на „Ученическо и столово хранене“ там нещата са абсолютно правно издържани, каза днес зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев. По отношение на проекта „Топъл обяд“ всичко си е с договори. Попълнени са проектите, отчетени“ – допълни той и изрази мнение, че изхранването на децата е една част от функциите на образованието.

„Същият доставчик на храни, същият готвач, същият стол. Къде е драмата? Единствено изхождаме от интересите на децата да бъдат добре нахранени с топла и качествена храна“ – каза за пореден път и днес кметът Николай Мелемов.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close
Close