Местна власт

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова се отчете пред избирателите си

Инвестиции от 220 хил. лв. през годината отчете кметът на Момчиловци Сийка Суркова на отчетното събрание  пред обществеността на селото в понеделник. На него присъстваха зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова и общинските съветници от КРОС Кирил Асенов, Валентин Цолов и Валентин Кюлхански.  „За мен е задължение да свикам това събрание, тъй като не съм забравила, че работодатели на кмета на селото сте точно вие – хората от Момчиловци, затова държа да ви информирам какво се случва тук, както обещах преди две години. Пред вас е част от екипа, на който вие гласувахте доверие в началото на мандата и ви уверявам, че всички ние  работим съвестно в името на Момчиловци“, откри събранието Суркова.

Алсфалтираната ул. „Момчил юнак“

Тя изброи реализираните с общински средства строителни инвестиции – подпорна стена на гробищния парк за 41 250 лв., която решава проблема с гробните места, цялостно асфалтиране на ул. „Георги С. Раковски“ и част от черния път на ул. „Рибарска“ за около 150 000 лв., бетониране на част от стръмната ул. „Орфей“ на стойност 17 165 лв., нов бетонен тротоар на ул. „Елица“ срещу детската градина и др. „Благодаря на ръководството на общината от името на всички хора в Момчиловци за грижата към нашето село. С асфалтираната миналата година част от  ул. „Момчил юнак“, цялостният асфалт вече не е рядкост тук“, каза кметицата.

Преди полагането на асфалта ВиК – Смолян е сменило над 50-годишния  водопровод на ул. „Георги С. Раковски“, като вложените средства са около 5 хил. лв.

Суркова изрази гордостта си от реализирането на повдигната пешеходна пътека на ул.“Момина вода“, с което сбъднала дългогодишна мечта на жителите на опасния участък. За изграждането й в Момчиловци на оглед лично е идвал шефът на ОД на МВР старши комисар Николай Димов, както и шефовете на КАТ и РУП-Смолян по покана на общинския съветник от КРОС Кирил Хаджихристев.  Пешеходната пътека е дарение от инж. Николай Манджуков, а знаците за светлинна сигнализация на стойност 1200 лв. са дарение от Фондация КРОС.

Повдигнатата пешеходна пътека на ул. „Момина вода“

Зам.-кметът Мариана Цекова подчерта специалното си отношение към селото заради факта, че е едно от най-многолюдните населени места в общината и направи предложение за обособяване на временни депа за биоразградими отпадъци, както и за въвеждане на разделно събиране на отпадъците в селото. Добрата новина, на която се радвали всички жители на Момчиловци е, че активно се работи за подмяна на водопровода в селото. Обявена е обществена поръчка от община Смолян на стойност 1.6 млн. лв. за подмяна на водопровода в първа зона. В момента процедурата е на ниво избор на изпълнител, информира Цекова.

На срещата в Момчиловци бяха обсъдени наболелите проблеми на училището и детската градина, както и належащия ремонт на покрива на музея в селото. Лидерът на КРОС Кирил Асенов пое ангажимент да предложи на Общинския съвет училищата да ползват облекчения при плащането на такса смет заради генерирането на малко количество битови отпадъци и неизползването на целите сгради.

Суркова обяви и, че кметството съвместно с районните полицейски инспектори е подело акция срещу излезлите от употреба автомобили и на дърва за огрев и строителни материали по улиците и тротоарите в Момчиловци. „Призовавам ви  – нека всеки един от нас да подреди двора си, да прибере дървата си за огрев и строителните материали в свой имот, за да се освободят тротоарите и улиците за снегопочистването, а и селото ни да придобие по-спретнат вид, призова Суркова. По Наредба 1 за осигуряване на обществения ред в община Смолян, дървата и строителните материали могат да останат на общински терен до 10 дни. След това се начислява такса от 20 ст. на кв.м. на ден“, предупреди кметицата.

През годината Момчиловци е посрещало туристи и делегации от Гърция, Китай, Франция… Чест гост на селото е бил и корейският посланик Н. Пр. Шин Бунам.

Advertisement
Back to top button
Close
Close
Close