Местна властПолитика

„Кметът на гражданите“, който забрани протеста на гражданите

Плати ли си кметът на Смолян Николай Мелемов за наградите „Кмет на годината“?

„Днес бях награден за „Кмет на гражданите“ за средна община в националния онлайн конкурс „Кмет на годината 2018″, организиран от портала на българските общини кmeta.bg.“

Това съобщи в профила си във Фейсбук кметът на Смолян Николай Мелемов в четвъртък. Тогава kmeta.bg и компанията, стояща зад него – „Бранд медия България“ ЕООД, раздаде повече от 30 награди в няколко категории за „най-успешните кметове“ в страната. Големите победители, разбира се, бяха кметове на ГЕРБ. А защо, ще научите, ако прочетете тази статия.

„Конкурсът „Кмет на годината“ е уникална инициатива, която стартира в България през 2013 г. Чрез нея след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници у нас.“ – пише на сайта на компанията. Високопарните слова за значимостта на конкурса продължават: „За шест години конкурсът „Кмет на годината“ се превърна във важен мост между местната власт, институциите в страната и гражданите. И нещо по-важно – стана платформа не само за състезание между самите кметове. Превърна се в средище на идеи за промяна на жизнената среда на всеки един български гражданин.“

Според регламента на конкурса, гласуването става онлайн на сайта на kmeta.bg. „За да бъде максимално обективно оценяването на кметовете, всяка година обновяваме и развиваме нашата уникална платформа. Всеки може да гласува за своите фаворити по възможно най-лесен начин и в толкова категории, колкото иска.“ – хвали се организаторът на конкурса. Информация за вота – колко българи за кой кмет са гласували обаче не може да намерите никъде. „Благодарим на всички 646 900 гласували!“ Не е ясно и с колко гласа Мелемов е станал „Кмет на гражданите“, кои са останали зад него и с колко. Което обаче не пречи на смолянския кмет да „благодари“ на всички смолянчани, които са го подкрепили в гласуването. „Това за мен е най-важната награда – признанието на гражданите.“ – скромно отбелязва кметът само ден след като единствен в страната забрани провеждането на протест чрез шествие с моторни превозни средства.

Награди на килограм

Страната ни е разделена на 265 общини. Тази година кметовете на 30 от тях получиха награди в най-различни категории. Кметовете на Враца, Поморие и Нови пазар в категорията „Видеонаблюдение и сигурност“, на София, Стамболийски и Сливница – за „Паркове и екотранспорт“, на Бургас, Разлог и Костинброд – за „Иновации, наука и образование“, на Стара Загора, Панагюрище и Правец – в категорията „Smart City“, на Велико Търново, Троян и Тутракан – за „Ин витро програми“, на Варна, Севлиево и Каварна – за „Спорт и младежки политики“, на Плевен, Ботевград и Божурище – за „Инвестиции и работни места“, на Казанлък, Дупница и Банско – за „Туризъм, култура, фестивали и традиции“ – на Ивайловград, Смолян и Благоевград – в категорията „Кмет на гражданите“, на Челопеч, Горна Оряховица и Русе – „Кмет на годината“.

За един мандат близо половината кметове в България може да бъдат отличени в конкурса „Кмет на годината“ в една или друга категория. Няма съмнение, че е хубаво да има съревнование между кметовете, да бъдат награждавани онези от тях, които въвеждат добри практики. Но при ясна методология и възможност да се проследят резултатите. И всеки да може да ги прегледа, за да се увери, че те отговарят на методологията и безпристрастното й прилагане. В класацията „Кмет на годината“ няма методология. На официалния сайт на събитието има регламент, в който се обяснява единствено как да се гласува. Каква е целта на наградите?

Пиар на кметовете от ГЕРБ

Целият замисъл на конкурса „Кмет на годината“ се свежда до това да бъде направен пиар на някои кметове за сметка на опонентите им преди следващите местни избори. От всички 30 кметове, които получиха грамоти в една или друга категория, само 7 не са от ГЕРБ (Челопеч, Плевен, Божурище, Ботевград, Каварна, Правец и Троян). Колкото да не е без хич. Ясно е, че ГЕРБ има най-много кметове на общини в страната, но те далеч не са преобладаващото мнозинство. Справката сочи, че с листата на ГЕРБ са избрани 130 кметове на общини, или 49%. В същото време от 30-те кметове, които получиха отличия тази година, 23 са представители на ГЕРБ. И нито един от втората политическа сила по брой на кметове на общини – ДПС. Движението спечели на местните избори през 2015 г. кметските столове в 33 общини. По „методиката“ на kmeta.bg излиза, че гражданите не са подкрепили в гласуването нито един от тях.

Мелемов – абониран за „Кмет на годината“

Тазгодишното отличие на кмета на Смолян Николай Мелемов е третото, което получава от сайта kmeta.bg. През 2015 г. той стана „Кмет на годината“ в категорията „Съхранена история и култура.“, през 2016 г. – в „Туризъм, култура, фестивали и традиции”, а тази година – „Кмет на гражданите“. Любопитна позабравена подробност е, че през 2014 г. kmeta.bg за първи път връчи награда на заместник-кмет и тя бе на Марин Захариев. „Приемам тази награда за целия екип на община Смолян. Вярвам, че в последните три години общината върви в правилната посока“, каза тогава зам.-кметът. На какво се дължи специалното отношение на kmeta.bg към Смолян?

Договор за 240 000 лева

На 5 септември 2013 г. кметът Николай Мелемов обявява обществена поръчка за изработване и разпространение на информационни и рекламни материали по проект “Развитие на туристически регион „Средни Родопи”, финансиран с европейски средства с прогнозна стойност 214 100 лева без ДДС. С тези пари е трябвало да се отпечатат 10 000 имиджови брошури, 9 000 пътеводителя, 10 000 дипляни и др. Явяват се 8 кандидати. Печели „Бранд ПР“ ЕООД с цена почти близо до максималната – 200 000 лева без ДДС. Интересни са критериите за избор на изпълнител на поръчката – срок за изпълнение с тежест 20%, цена – 25% и, забележете, концепция за изпълнение на дейностите – 55%. Очевидно е, че използването на един критерий, който не може да бъде количествено определим, какъвто е концепцията, дава неограничена свобода на избор в една обществена поръчка. Това е един своеобразен „патент“ на „властелина“ на обществените поръчки в Община Смолян – Любомир Равелов, който е директор на правната дирекция.

Твърде често в Община Смолян нагласяват обществени поръчки, използвайки критерии като „Стратегия за управление на риска“, „Организация за изпълнение на поръчката” или „Концепция за изпълнение на дейностите“. На 2 октомври 2014 г. кметът Николай Мелемов изпраща в Агенцията за обществени поръчки информация, че договорът е изпълнен. И в следващите години наградите „Кмет на годината“ тръгват към Смолян. Каква е връзката на „Бранд ПР“ ЕООД с kmeta.bg? Собственикът на „Бранд ПР“ ЕООД и издателят на kmeta.bg „Бранд медия България“ ЕООД е един и същ човек – и той е Боян Боянов Томов.

Зарко Маринов

Advertisement
Back to top button
Close
Close