Местна власт

Кметът на Доспат размахва властта си като бухалка

„Нашето семейство е изправено пред ежедневен тормоз от кмета. Всякакви проверки, всеки ден нещо ни се праща. Целият Доспат знае, че това, което става, е на лична основа“, каза плачейки пред Районния съд в Девин Сърма Мутафова, майка на 25-годишния Елмир, който бе задържан с белезници задето напсувал на кмета на Доспат Елин Радев.

Жената не успя да сдържи сълзите си по време на делото за дребно хулиганство срещу сина й миналата седмица. По време на процеса няколко пъти сълзи се появиха и в очите на Елмир, който кротко седеше на пейката пред съдия Славка Кабасанова.

25-годишният младеж стана жертва на преследването, на което Радев подложил основния си опонент на местните избори през 2015 г. Евтим Мутафов от първия ден след балотажа между двамата.

На 7 ноември в 9 часа сутринта фирма „Титан строй Д“ с два багера под ръководството на племенника на кмета на Доспат Денислав Пържанов, заедно с шефа на ТСУ в Общината Николай Велинов и четирима полицаи от РУ Девин, започва да събаря подпорна стена под къщата на семейство Мутафови на ул. „Перелик“ 4 в града. Пред представителите на полицията и Общината Евтим Мутафов показва съдебно удостоверение, че тече обжалване и настоява, че събарянето трябва да бъде спряно.

Пържанов и Велинов звънят на кмета Елин Радев, който след минути идва на място и разпорежда премахването да започне. В двора на къщата са четиримата полицаи, Евтим и съпругата му Сърма, синът им Елмир и още двама-трима близки. Евтим Мутафов отново показва съдебното удостоверение на кмета, което преди това е внесено в деловодството на Общината. Радев обаче е непреклонен.

В размяната на реплики кметът се обръща към полицаите, сочейки Елмир и настоява за ареста му, тъй като младият мъж го напсувал. „Казах на полицаите – чухте ли го какво каза, длъжностно лице съм“, заяви в показанията си пред Районния съд в Девин кметът на Доспат.

Но отхвърли твърденията на част от свидетелите, че е нареждал да арестуват младежа. Багеристите започват да бутат подпорната стена. В същото време Административният съд разпорежда да спре премахването. Решението е изпратено веднага в Общината. Но кметът Елин Радев нарежда багерите да спрат едва следобяд към 14.00 часа, когато половината стена вече е бутната.

Елин Радев

Историческата шкарпа

Подпорната стена е висока 5 метра и е дълга около 23 метра. Направена е от Евтим Мутафов преди близо 20 години заради голямата денивелация в двора и с цел да крепи терена и основите на къщата. Построена е изцяло в неговия имот, не засяга интересите на съседите или Общината, но е издигната без строителни книжа. Съседът му Мехмед Ферев дори изпраща писмо до Община Доспат, с което се противопоставя на премахването на стената, както и в неговия имот да влиза техника.

Сядайки на кметския стол в края на 2015 г. обаче Елин Радев започва да търси начини да удари съперника си Мутафов. Почва пълна проверка на всичко, свързано с него и с неговия бизнес. И където открие някакъв пропуск, стоварва силата на властта си. Така през октомври 2016 г. се самосезира, че стената е незаконна и издава съответната заповед. Мутафов обжалва, но съдът потвърждава заповедта на кмета. Решението влиза в сила през юли 2017 г. Веднага Радев изпраща покана до Мутафови за доброволно изпълнение. Бизнесменът подава заявление до Общината, в което посочва, че ще извърши доброволно премахването и моли местната администрация да му издаде скица, за да проектира нова стена, тъй като има опасност от свличане на насипа и нанасяне на щети върху къщата. Но нито кметът, нито главният архитект отговорят.

През януари 2018 година семейството получава ново уведомително писмо, с което им се казва, че на 7 февруари ще се предприемат действия по принудително премахване на стената, но то е отменено от Административния съд. Радев не се отказа да бута и изпраща ново уведомително писмо, насрочено за 3 октомври т. г. Административният съд в Смолян отново спира изпълнението, но по-късно излиза с решение, с което отхвърля жалбата на Мутафов по същество. Последва обжалване във ВАС. На 5 ноември на дома на Мутафови е залепено ново уведомление за събаряне на стената. Този път без да е посочен ден и час, в който ще се извърши премахването, което е в явно противоречие със закона, но за кмета Радев това не е проблем.

Евтим Мутафов

Власт като бухалка

Историята на тази подпорната стена е една малка брънка от всички действия на кметската машина. Проблемите на семейство Мутафови започват след местните избори през 2015 г. Радев, който е общински председател на ГЕРБ, е кандидат на партията на Борисов за кмет. Мутафов е местният лидер на ДСБ и е кандидат на Реформаторския блок. На първия тур Радев взема 46% от гласовете, а Мутафов – 33%. Трети е кандидатът на ДПС Пламен Айвазов с 20%. На балотажа печели Радев с подкрепата на ДПС. Още с встъпването си в длъжност Елин Радев започва атаката си.

„Няма седмица без да изпрати своя „наказателен отряд“ – служителите от ТСУ, за да ми проверяват всички имоти, които притежавам. По негови сигнали до прокуратурата имам образувани поне 5 преписки, които са приключили с отказ. Освен това има 10 сигнала, писани до контролни институции срещу мен. Категорично считам, че той злоупотребява с властта си като кмет“, заяви Евтим Мутафов пред съда.

Собственикът на дървопреработвателното предприятие „Доспат лес“ до момента има 17 дела с Община Доспат срещу актове, наказателни постановления и пр. Това че събарянето на стената на Мутафов е на лична основа, а не стремеж към законност, призна и шефът на ТСУ в Община Доспа Николай Велинов, който попитан от съдията, не успя да даде пример за премахнат незаконен строеж на други лица в града, освен на свата на Мутафов.

Кметът на Доспат Елин Радев си противоречеше в показанията си пред съда в Девин. Първо заяви: „В един момент той (Елмир-б. а.) тръгна към мен, напсува ме и се закани, че ще ме убие. Полицаят Плявов го хвана, защото той тръгна към мен за бой, и му сложи белезниците и го качиха в колата“. При последващите въпроси на съда обаче каза: „Ще ти еба майката, ще те убия“. Чух само това. Той си е в неговия имот, аз на улицата. Освен да ме напсува не е имало диалог. Мисля, че псувнята трябва да са я чули другите.“

Преследване до дупка

Ден след делото в Районния съд в Девин кметът на Доспат Елин Радев изпрати становище до медиите в Смолян по повод публикацията на „Отзвук“ със заглавие „Арестуваха 25-годишен за това, че напсувал кмета на Доспат“. В него кметът заявява, че ще бъде „безкомпромисен относно спазването на законността“ и изрежда какво е констатирала Общината спрямо Мутафов:

1. Незаконен метален навес, намиращ се в бившето ЗДМ, сега „Доспат лес“;
2. Опасна сграда, овчарник на два етажа от около разгърната застроена площ 1000 метра в местността „Калаикоското“;
3. Незаконна сграда и подпорна стена в имота на фирмата „Доспат лес“;
4. Незаконна модулна бензиностанция в района на магазина на „Доспат лес“;
5. Опасна сграда на ул. „Г. Делчев“, собственост на „Доспат лес“;
6. Незаконна подпорна стена, барбекю и помещение за дърва, намиращи се в района на къщата му;
7. Постоянно завземане и ползване без договор и наем на общински земи и общински пътища“.

В становището си Радев неволно признава, че целенасочено преследва Мутафов. Защото изброените като опасни и незаконни сгради на фирмата „Доспат лес“ са построени преди 10 ноември 1989 г. от държавата, впоследствие закупени от Евтим Мутафов по време на приватизацията.

Дори когато Върховният съд се е произнасял в полза на Мутафов, кметът на Доспат не се отказва, какъвто е случаят с „незаконната“ подпорна стена на “Доспат лес”.

„Тук също се извървя пътя на съдебната процедура през ВАС и на база пропуски от страна на служители в Общинска администрация от ВАС не потвърдиха моята заповед. Но отново подготвяме преписката и ще я внасям в съда.“ – заканва се кметът на Доспат.

И ако не бъде спрян от прокуратурата или неговите партийни началници, Радев ще продължи да размахва властта си като бухалка. И то под охраната на полицията. Защото случаят в Доспат е симптом, че нашата държава придобива характерните черти на полицейската държава. Нито един от четиримата полицаи, които са отишли в двора на Евтим Мутафов „да охраняват обществения ред“, не се е съобразил със съдебното удостоверение, което им показал гражданинът. Но на секундата арестували сина му, макар и само един от тримата да е чул, че е напсувал „длъжностното лице“ Елин Радев.

Екип на „Отзвук“

Покажи още
Back to top button
Close
Close