Advertisement
ИНТЕРВЮОБЩЕСТВО

Кметът на Девин Здравко Иванов: Ремонтът на пътя за Триград ще приключи в срок

Г-н Иванов, вече започна ремонтът на пътя за Триград, пътят отворен ли е в момента?
В момента пътят е отворен и оттам преминават лекотоварни и леки автомобили. Вчера (вторник) бе направен нов график, който е публикуван на страницата на Общината и в следващите няколко дни ще се работи по пътя, а преминаването ще бъде с пропускателен режим, без да се налага изцяло затваряне.
Докъде стигнаха ремонтните дейности, ще успее ли фирмата-изпълнител да приключи в срок дейностите?
Сигурно ще приключат в срок. На единия от участъците строително-монтажните работи, с изключение на асфалтирането, ще приключи в следващите дни. След това фирмата ще се премести, тъй като тежката техника вече ще може да премине през този участък и ще работят по-близо до Триград и пещерата „Дяволското гърло”. В този участък отново ще има за кратко, около една седмица спиране на движението.

Кога е крайният срок за завършване на строително-ремонтните дейности?
На този участък, на който имаме Акт № 2 СМР, е до 27 юни. Всяка позиция е с различен срок на изпълнение, като най-сложната е 61 дни, а ние сега сме на 38 дни от срока.

Възможно ли е да се провали летния сезон в селото?
Мисля, че летният сезон няма да бъде провален. Активният сезон е юли, август и септември и се надявам тези участъци, които са свързани със спиране на движението за строителните дейности, до края на юни да бъдат приключени, дори и на втория етап. Третият участък, при който обемът на работа е най-голям, при него СМР-та няма да са свързани със спиране на движението.

Заради пропуснати ползи на хотелиерите в Триград по време на коледните и новогодишните празници, а и след това, обмисля ли се да бъдат обезщетени с освобождаване от местни данъци или пък с подпомагане от държавата?
Писахме доста писма бизнесът да бъде подкрепен от държавата. От правителството посочиха няколко мерки, по които могат хотелиерите и ресторантьорите да кандидатстват, но специални за Триград нямаше. Не сме обмисляли да бъдат освобождавани от местни данъци и такси, тъй като предимно летния сезон е активния. В зимния сезон мисля, че въпреки препятствията, по-голямата част от хотелите бяха заети. Повечето от туристите не се отказаха, отказаните резервации бяха 20-30 %.

Да припомним, каква е стойността ремонта на пътя?
Около 1,5 млн. лв. с ДДС за всички участъци. За два от тях парите са осигурени от държавата, а за третия – от местни приходи.

Как стои към момента финансово Община Девин, имате ли проблеми и задължения?
Към настоящия момент нямаме финансови затруднения. За изминалите две години успяхме да погасим около 700 000 – 800 000 лв. просрочени задължения, но пък опасенията предстоят за следващата половина от годината. Нарастват разходите за енергоносители, инфлацията расте, а не можем да вдигнем заплатите на служителите в общинска администрация, което създава напрежение сред тях. Писахме няколко пъти писма до държавата да ни подпомогне, да обърне внимание, че работещите в общинска администрация са на първа линия и са с трайно ниски възнаграждения. За съжаление в действащия бюджет държавната администрация не взе това предвид. Надявам се това да стане с предстоящата актуализация, защото имам големи опасения, че една част от работещите ще напуснат.

Казахте, че сте погасили голяма част от дълговете, какви задължения остават да платите?
Преди встъпването ми в длъжност, същата година, Общината е изтеглила 2,5 млн. лв. кредит, с който са погасени част от просрочените задължения. Около 1 000 000 – 1 100 000 лв. бяха просрочените задължения преди погасяването на една част от тях. Другата част от изтегления кредит е насочен от предишния общински съвет за инфраструктурни проекти, които ги реализирахме миналата година. Към настоящия момент не мога да кажа точно колко е дълга, но просрочените задължения, които са ликвидни и изискуеми, са около 300 000 лв. Имаме съдебни спорове и не е ясен изходът от тях. Ако са в наша полза ще е добре. Имаме едно дело за финансова корекция за над 400 000 лв. На първа инстанция спечелихме делото. В момента чакаме решение на Върховния административен съд. Имаме текущ гражданско-правен спор, който е на стойност над 500 000 лв. с един строител по стари договорни отношения. Така че ситуацията в общината е динамична. В момента е стабилна, но при евентуално негативен изход на съдебните дела спрямо нас, отново ще стане утежнено положението ни.

На последното редовно заседание на Общинския съвет Вие поискахте да се откажете от имота на бившата застава в Триград, кое наложи това?
Още от 2012 г. община Девин е проявила интерес към придобиване на два имота, със сгради, които са собственост на МВР. Дълго време е имало кореспонденция между общината и министерството, Областна администрация, впоследствие е имало забавяне от община Девин на становище за какво са били ползвани тези имоти. Общинският съвет през период 2016 – 2017 година е заявил, че желаем да ги придобием с оглед на това да ги отдаваме под наем и за други дейности. Имаме писмо от МВР, с което ни заявяват, че с тази финансова обосновка е недопустимо тези имоти да ни бъдат предоставени на нас, тъй като от тях общината не може да генерира доходи, един вид продажба. Сградният фонд е в окаяно състояние, част от тях нямат покриви и са тежки за поддръжка от общината ако ги стопанисваме и не генерираме приходи. На нас ще ни е трудно да се справим с тези имоти.

В предходния мандат, имаше проблеми с плащанията за сметището в Барутин. Стигна се до запор на сметките на общината. Сега как стои там въпросът, имате ли проблеми?
С добрата ни финансова дисциплина, абсолютно всичко сме заплатили на сметището в Барутин.

Успя ли болницата в Девин да се стабилизира финансово?
В края на миналата година последният служебен кабинет подпомогна община Девин. Средствата бяха предоставени на болницата за погасяване на стари задължения. По този начин заплатихме около 85 % от всички дългове. Голяма част от кредиторите направиха отстъпки от лихви, платихме главниците и към настоящия момент задълженията, които има болницата са само към държавата – дължими лихви. Болницата сега е стабилна и доказа, че регионът има нужда от нея, особено по време на борбата с Ковид-19. Много голяма част от местното население, както нашето, така и на другите две съседни общини, беше поето от болницата и мога да заявя, че имахме много ниска смъртност. В момента пред лечебното заведение стоят проблеми, свързани с кадровия състав – имаме голяма нужда от медицински сестри. Дори се опитваме чрез общината да мотивираме младите хора да учат за медицински сестри и да се върнат да работят в болницата. По отношение на лекарите се справяме.

Какво предстои в общината през тази година?
Изпълняваме инвестиционната програма, която сме приели. Предстои ни да обявим обществени поръчки за капиталовата ни програма. За съжаление сме с ограничени възможности, не само при нас в община Девин, а и в цялата страна, тъй като сме в преходен период от един програмен период към друг. С оглед борбата с Ковид-а доста от бюджетите на програмите, които бяха афиширани преди около две години за санирането, около 18 млн. лв., взеха от „Региони в растеж” за борба с Ковид-а. Затова не можахме да реализираме санирането на 11 сгради. Надявам се в Плана за възстановяване и устойчивост да успеем да се класираме и чакаме финансиране на тези 11 сгради, което ще помогне на жителите на общината да си санират сградите и да ми намалеят сметките за ток.

Нели Гергьовска

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!