Advertisement
МЕСТНА ВЛАСТ

Кметът на Девин: Затварянето на болницата е фалшива новина, изфабрикувана от опозицията

„Практиката на сегашното общинско ръководство, заложена в управленската ни програма е на ръководни длъжности, след като те бъдат освободени поради пенсиониране, напускане или изтичане на мандата на заемащите ги до момента служители, за същите да се провежда конкурс. Такъв е случаят с изпълнителния директор на „МБАЛ – Девин“ ЕАД. Тази длъжност е мандатна, мандатът е три години и той е изтекъл през март 2017 година. Това наложи по моя докладна записка, Общински съвет – Девин, да вземе горното решение“ – коментира кметът на Девин Красимир Даскалов, решението на ОбС за обявяване на конкурс за изпълнителен директор, което породи обществени реакции в социалните мрежи и напрежение сред част от служителите в здравното заведение.

„Оставайки верни в изпълнението на поетите пред вас ангажименти в предизборната ни кампания, а именно – спазване на конкурсното начало при назначаване на служители на отговорни, ръководни длъжности, ви уверявам, че в обявения конкурс не се крие никаква опасност за съществуването на лечебното заведение, а още по – малко за служителите в него. Нагнетяването на напрежение и създаването на усещане за страх и несигурност у населението на трите общини, за евентуално затваряне на болницата, преобразуване на нейната собственост или превръщането й във филиал на по-голяма болница са поредните фалшиви новини, изфабрикувани от представители на опозицията“, посочи Даскалов.

Той припомни, че още в началото на мандата, благодарение на положените от общинското ръководство усилия, е увеличен лимитът за извършени дейности в МБАЛ – Девин, като от 36 000 лв . месечно, отпускани от НЗОК, сега те са 106 000 лв. т.е. всеки месец болницата получава със 70 000 лв. повече. Осигурените средства гарантират редовното изплащане на заплатите на целия медицински и помощен персонал, а усилията на общинското ръководство сега са насочени към осигуряване на средства за саниране на сградата, изграждане на ефективна и енергоспестяваща отоплителна инсталация и включване на сградата на болницата към топлопровода с лековитата беденска минерална вода, с цел разкриване на отделение по физиотерапия.

„Работим и за осигуряването на допълнителна субсидия от общо 450 000 лв, с които да подпомогнем болницата. От тях 350 000 лв. за изплащане на стари задължения и 100 000 лв. за основен ремонт на „Детско отделение“, допълва кметът на Девин. Даскалов призовава жителите на трите общини към спокойствие, а служителите на МБАЛ – Девин ЕАД да продължат, както до сега добросъвестно и професионално да изпълняват високоотговорната си и хуманна мисия, да се грижат за здравето на нашите съграждани, без да се поддават на манипулации и провокации от определени личности, търсещи политически дивиденти.

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!