Advertisement
ИНТЕРВЮ

Кметът на Девин: Категорични сме, конкурс за директор на болницата ще има

Г-н Даскалов, в сряда в Девин се проведе протест в защита на директора на болницата. Как ще коментирате това?
До сега не исках да правя изявления, но е добре хората да знаят, че „много доброто“ управление на сегашното ръководство на болницата я води към дъното. И точно по тази причина, за да не стигне дъното на ямата, ние обявихме конкурс за директор. Отново казвам – този конкурс е открит и прозрачен.

Започна ли приемът на документи за конкурса и има ли вече кандидати?
Да, започна приемът на документи, не знам дали има кандидати. Но общинското ръководство е категорично, че конкурс ще има. Както казах, той ще е открит, явен, прозрачен, така че политическите приказки, че всичко е нагласено, нямат никакво основание. Всеки нека да се яви и определената от ОбС комисия ще прецени кой ще бъде директор. Аз до сега се въздържах да коментирам неща по отношение на финансовото състояние на болницата, защото откакто ние сме в мандата на управление на общината, тя постоянно затъва. От 150 000 – 160 000 лв. задължения към ЕВН, те вече са 260 000 лв., въпреки водените разговори между мен и г-жа Грозданова с ръководството на ЕВН. Беше изготвена програма за разсрочено плащане, която не се изпълнява от болничното заведение и това ни води постоянно към дъното на ямата.

Болницата има ли други задължения?
Има задължения и към НОИ. И това, което се изтъква, че г-жа Грозданова е направила проект по „Трансгранично сътрудничество“ и е спечелен проект от 600 хил.лв., не е така. Проектът е спечелен от Община Девин, Община Благоевград и гръцка община. Никога Община Девин няма да може да усвои парите по този проект, ако има публични задължения, каквито болницата има. Те са около 200 000 лв. за осигуровки. Това не го казах на хората само и само, за да не злепоставям персонала и самото здравно заведение. Но вече чашата прелива и тези, които постоянно лъжат и се опитват да манипулират, е крайно време да бъдат сложени на място. Досега не сме казвали много неща, за да не злепоставяме както колектива, така и самото здравно заведение. Не искам да оповестявам каква е заплатата на управителя за 9 присъствени дни в месеца, както и на някои доктори, които в момента са в основата на стачните действия. Защото тези хора, които бяха там и ръкопляскаха, с пенсии около 300 лв., ще ахнат, ако разберат за какво става въпрос. Когато бяхме на срещата, го казах на целия колектив, но се наложи и сега да го кажа, за да знаят всички за какво иде реч.

На протеста се разбра, че Община Борино иска болницата?
Болницата няма как юридически да премине на обслужване към Община Борино. Това, което председателят на ОбС – Борино, е правил като изявление и лидерът на ДПС в Девин, е несъстоятелно, защото сградата е в Девин, тя е с много тежести. И ако те мислят, че могат по-добре да управляват една болница, имат достатъчно свободни сгради в Борино, да си направят там и тя да обслужва не три, а пет общини. Ако искат по някакъв начин да бъдат полезни на девинската болница, защото тя наистина обслужва много пациенти от Борино и Доспат, нека да я подпомогнат финансово. Но досега те не са го направили, нито Борино, нито Доспат. Цялата тежест пада на самата болница и на Община Девин.

За да не загубите проекта, ще направите ли нещо?
Предвиждаме Община Девин да изтегли кредит от 200 000 лв., за да покрием задълженията на болницата към НОИ и тогава тя да може да се възползва от европейското финансиране. Но това обикновеният човек не го разбира и му се предоставя една информация, която е добре да се слуша и да гали ухото, но не е вярна. Хората не трябва да бъдат манипулирани и заблуждавани с това, че Общината по никакъв начин не е помогнала. Напротив, отново го казвам, откакто сме в мандат, болницата имаше лимит 36 000 лв. от НЗОК, сега е 112 000 лв. Това не е станало случайно, а благодарение на усилията на общинското ръководство, много срещи и контакти с директорите на НЗОК, на РЗОК, депутати и т.н. Тези 200 000 лв., които не са платени като надлимитна дейност, са се натрупали за това, че лимитът е бил 36 000 лв. и те наистина не стигаха за нищо. Сега е 112 000 лв. и благодарение на „добрия“ мениджмънт на сегашното ръководство едва успяват да заработят 70-75 хил. лв. Ако заработят 112 хиляди, ще си ги получат. Тогава ще има и за доктори, и за медицински сестри, и за връщане на стари задължения.

Липсва ли комуникация между Вас и директора на болницата?
Имам много добра комуникация с директора, ако тя няма, това е неин проблем. Никога не съм я върнал, винаги съм я приемал. Ако тя има някакви проблеми, нека ги съобщи. Нямам конфликт с г-жа Грозданова.

Смятате ли да помогнете за намаляване на старите задължения на здравното заведение?
Да, това, което сме обещали – да върнем стари задължения около 350 000 лв., и да заделим 100 000 лв. от банковия кредит, който ще изтеглим, за ремонта на детско отделение, ще го направим. Правим всичко възможно болницата да стъпи финансово на крака и да тръгне още по-добре нагоре. Абсолютни лъжи са това, че тя ще бъде превърната в рехабилитационен център. Напротив, тя ще остане болница и всички пет отделения, които работят в момента, ще се запазят. Основната ми идея е тук да има болница. Рехабилитационните центрове са в хотелите и те са достатъчни, но ще направим подобно отделение и в болницата за хора, които нямат възможности да се възползват от по-високите цени в частните центрове. Идеята е да правим всичко в полза на хората, особено на възрастните, и тези, които са с по-ниски доходи.

От казаното дотук разбирам, че конкурсът е обявен заради лошото управление на болница. Защо не направихте това миналата година, когато е изтекъл договорът на Радка Грозданова?
Точно, когато изтече договорът й – март-април м. г., аз и г-жа Грозданова водихме преговорите с ЕВН, сключихме споразумението за отложено разплащане и исках да изчакам и да видя, ако тя може да се справи със ситуацията, да я оставим. Но явно не може да се справи, защото от 150 000 лв. задължението стана 260 000 лв. Не е върнат един лев към ЕВН, не е платен един лев към НОИ, не са върнати никакви задължения към други доставчици и кредитори. Колко добра икономистка е и колко добър ръководител на болницата е, ще прецени комисията. Аз не искам и няма да правя принудителни смени – нито нейната, нито на персонала. Но за мен най-доброто решение и най-правилният избор е провеждане на открит, явен, прозрачен конкурс. След това с избрания директор, общинското ръководство и на ОбС имаме идеята да седнем, да разговаряме, да обсъдим нещата и болницата да тръгне по правилния път. А по отношение на някои изявления по време на митинга – от адв. Ч., имена не казвам, защото веднага влизам в съда, за сметосъбиращите машини, закупени със заем от ПУДООС, искам да внеса разяснение. Конкурсът е проведен по ЗОП от предишния кмет Цветалин Пенков. Тогава са били уредени и условията – какви машини, с какви параметри, колко, както и това, че ще бъдат втора употреба. Няма как да се купят повече от десет машини за 450 000 лв. Една нова струва около 350 000 лв. Единственото, което се случи при нас, е да подпишем договора. И всичко това е потвърдено от Окръжна прокуратура – Смолян, която извърши проверка на цялата сделка. Преди няколко дни получихме постановлението за прекратяване на досъдебното производството поради липса на данни за извършено престъпление. Другото нещо – ако искат да са толкова открити и демократични, защо не дадоха думата на Венета Тодорова, която е определена от ОбС за председател на комисията по избор на директор на болницата. Защото тя щеше да каже тези неща, които аз ви казвам. Излишно въпросът се политизира. Никога не сме представяли така нещата – здравето за сметка на политиката.

Обвиниха ви и в наличие на икономически интереси?
Никой няма никакви икономически интереси. Те могат да бъдат свързани с бившето управление на общината, когато общинската болница от публична общинска собственост е преобразувана в частна само със заповед на кмета, и по този начин тя да може да бъде обявявана за продан от всеки кредитор. Това е станало през миналия мандат, когато г-жа Диана Чаушева е била общински съветник и го е допуснала да се случи. Сега тя се изявява като майка Тереза и най-голямата защитничка правата на хората в Девин. За това,че в общината царяло мракобесие и т. н. – аз и зам.-кметът сме проверявани в над 150-160 преписки, заявления за достъп до обществена информация и др. От това, което е приключило до момента, е с мнение за прекратяване. Така че спим спокойно, не правим никакви закононарушения и пр. Тези, които са ги правили и си мислят, че след тях става същото, нека те се притесняват. По отношение за безплатните прегледи преди една седмица от специалисти от ВМА. Тази акция е планирана много преди да бъдем известени за това, че ще се провеждат някакви митинги и протести. Тази дата беше единствено свободна на ВМА, за да направим акцията. Нямали сме нищо друго предвид. Уведомлението за протест бе представено по-късно. Не знам поради каква причина не се проведе, а това, че са се провели медицинските прегледи в Дома на културата, мисля, че няма нищо лошо. И за разлика от това, че на техния „мащабен“ митинг присъстваха 30-40 души, на прегледите само за два часа минаха 200 души. А защо не са се провели пред болницата? И както някои смятат, че сме пренебрегнали доц. Клечкова, изобщо няма такова нещо. За нас тя е един достоен лекар. Както неведнъж съм казвал – всички лекари в нашата болница са достойни – уважавам техния труд, и тях като хора.
Елена Павлова

Advertisement
Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!