Advertisement
КУЛТУРА

Кметът Мелемов ще връчи отличието „Почетен гражданин на Смолян“ на двама писатели

На 24 май кметът на Смолян Николай Мелемов ще връчи отличието „Почетен гражданин на Смолян“ на двама писатели и журналисти – Георги Гривнев и Светозар Казанджиев. Церемонията ще бъде на амфитеатъра в новия център на града от 10.00 часа по време на тържеството, посветено на деня на Св. св. Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура. Кметът ще връчи и годишната награда на Община Смолян на 32-ма изтъкнати дейци на образованието, науката, културата и журналистиката за 2023 година.

Решението за удостояването на Георги Гривнев за почетен гражданин на Смолян бе взето от Общинския съвет на 26 май 2022 г. във връзка с неговия значителен принос в областта на културата и по случай неговата 80-годишнина. Той е роден на 22 април 1942 г. в гр. Ксанти. Завършил е ПМГ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Българска филология“. В продължение на 31 години е бил журналист във вестниците „Родопски устрем“ и „Родопски вести. Публикувал е десетки разкази и очерци за именити родопчани във вестник „Отзвук“. Нежен поет, майстор на разказа и очерка. Издал е 5 стихосбирки – „Любовта остава“, „И след сто светлинни години“, „Странна жена“, „Завръщане“, „Утринен здрач“, както и повече от 20 книги с разкази и очерци – „Дизия чанове“, „Да преплуваш сълзата си“, „До утре“, „Искра от Рожен“ / в съавторство/, „Зрението на душата“, „Легендата на кларнета“ – три издания, „Два гряха“, „Майчина клетва“, „Бъбрек от сой“, „В сянката на Юзеница“, „Като облак ще си отида“, Край стария чинар“, „Ако не се върна“, „Планината в мен“, „Най-дългото лято“, „Южно знамение“, „До сетния си ден“, „Неосветената икона“, „С дъх на белия вятър“, „Белези от огън“, „Отръки и отсърце”.

Писателят и журналист Светозар Казанджиев бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Смолян“ с решение на Общинския съвет на 27 октомври 2022 г. за неговия значителен принос в областта на културата. Той е роден на 19 октомври 1952 г. в с. Гълъбово, община Баните. Завършил е ПМГ „Васил Левски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Българска филология“. Автор е на 16 книги и 10 албума за общините в Смолянска област, сред които „Сълза от Сухото дере”, „Да убиеш динозавър”, „Валя Балканска. Глас от вечността”, „Земя, погалена от Бог”, „Неповторимата Надежда Хвойнева”, „Прокълнат и благословен”, „Ела до мен”, „Последната изповед на Апостола”, „Непознатият Китай”, „Родопите в българската литература“, „Иван Шишманов Бистров“, „Рожен пее”, „Милост”, „Незабравимите забравени“, „Десет разказа за любовта и един против нея”, „Стъпки върху жарава”, „Горовладелци и стопани”, „Орфически мистерии”, „Родопите в българската литература”, „Съдба“. Като председател на Клуба на дейците на културата в Смолян има неоценим принос за подпомагане и популяризиране на културата и изкуството.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!