Местна власт

Кметът Мелемов спешно иска да се отърве от езерата „Рибката“ и „Лагера“

Кметът на Община Смолян Николай Мелемов е поискал спешно да бъдат прехвърлени на държавата двете емблематични смолянски езера „Рибката“ и „Лагера“. Докладната записка е била внесена като извънредна точка вчера по време на заседание на комисията по териториално устройство на ОбС. Кметът настоява и за предварително изпълнение на решението, за да влезе в сила веднага.

Докладната записка вече е включена в дневния ред като точка 21 на заседанието на Общинския съвет в четвъртък (31.08)

В мотивите си Мелемов посочва, че има предписание от 6 март т. г., с което е поискано да се изгради облекчително съоръжение – преливник , в срок до 6 юли т. г. на езерото „Кирянов гьол“ (известно като „Рибката“). За „Лагера“ предписанието на комисията е да поиска експертно становище за бъдещата експлоатация на водоема. Общината поискала мнението на „Язовири и съоръжения“ ЕООД – София. Становището на дружеството е приоритетно още това лято да се рехабилитира основния изпускател. А той да служи като отбивно съоръжение докато се изгражда преливния тракт.

До момента от не са предприети никакви действия, а вчера към 17,00 часа като гръм от ясно небе за общинските съветници е внесена „спешната“ докладна за прехвърляне на собствеността от общинска на държавна. Според съветници, присъствали на заседанието на комисията процедурата трябва да приключи до 31 август. От общината посочват още, че поради факта, че всички имоти около двете езера са частна собственост, не може да се изпълнят направените предписания.

Сериозен отпор на предложението се подготвя от местната рибарска общност, научи „Отзвук“. Бързината, с която е задействана процедурата, както и липсата на публичност по въпроса, сочат, че са налице задкулисни интереси. В средите на риболовците се говори, че апетити към езерата имат софийски фирми, а прехвърлянето на водоемите на държавата се прави, за да стане концесионирането без много шум. „Не един път сме искали да стопанисваме „Лагера“, но това на нас ни бе отказано“, казват от ЛРС. Тревога буди както бързането, така и липсата на каквато и да е възможност за публично обсъждане на идеята. Областният управител Недялко Славов каза пред „Отзвук“, че не е внасял искане в Община Смолян да му прехвърлят „Лагера“ и „Кирянов гьол“.

Предписания за безопасността на двата водоема се дават ежегодно в продължение на повече от 10 години. Действия по тях не са предприемани досега.

Докладна записка на кмета на Смолян Николай Мелемов от 28.08.2017
Advertisement
Back to top button
Close