Местна властНОВИНИ

Кметът Мелемов поиска нов безлихвен заем до 3 млн. лева, Общинският съвет се съгласи

Общинският съвет на Смолян вчера даде съгласие кметът Мелемов да кандидатства за отпускане на безлихвен заем на Община Смолян до 3 000 000 милиона лева от централния бюджет. Заемът е за „преодоляване на последиците от извънредното положение“ и „финансиране на временния касов недостиг“ в бюджета на община Смолян във връзка с изпълнението на противоепидемични мерки. Дали заемът ще бъде отпуснат и каква сума до тавана от 3 млн. лв. ще зависи от министъра на финансите. Срокът за погасяване на заема е до 31.12.2021 година.  Безлихвеният кредит трябва да се погаси с приходи от общинския бюджет и изравнителната субсидия.

Кметът Мелемов отказа да съобщи пред съветниците какъв е размерът на временния финансов недостиг, който ще се покрива със заема въпреки настоятелните питания на съветници от опозицията. Не пожела да съобщи и колко пари е похарчила Общината за дезинфекция и противоепидемични мерки.

Виолета Бояджиева

Финансистът Виолета Бояджиева – общински съветник от БСП, направи анализ на приходите на Община Смолян през първите четири месеца на 2020 г. в сравнение с 2019 г. Оказва се, че те не са намалели съществено. „През април виждам леко отражение в наемите, а изпълнението на данъците е 38%“ – каза Бояджиева и попита какви са били разходите на Общината за противодействие на пандемията. Но отново не получи отговор. „Друг е въпросът, че ние сме на дефицит, друг е въпросът че на шестмесечието отново ще цъфнем, друг е въпросът че до края на годината също ще сме на дефицит.“ – допълни тя и обяви, че бюджетът е напомпен с неща, които са неосъществими, и за това не е виновен коронавирусът.

Искането на общинския съветник от КРОС Филип Топов разглеждането на докладната записка да бъде отложено за следващо заседание, а до тогава да бъде преработена и мотивирана, не бе прието. С 16 „гласа“ искането на кмета Мелемов за нов заем до 3 млн. лева бе прието.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close