Местна властНА ФОКУС

Кметът Мелемов поиска да купи земя за гробище в Смолян на три пъти по висока цена

Общински съветници принудиха кмета Николай Мелемов да оттегли скандална докладна записка на заседанието на местния парламент в четвъртък. Той внесе предложение да се изкупи частен имот от Илиян Николов, отреден за гробищен парк, за сумата от 152 000 лева. Оказа се, че продавачът купил терена от 5067 кв. м. от наследници на заможния в миналото Асен Бейски само преди около месец – на 14.10.2021 г., на три пъти по-ниска цена – за 54 135 лева. А данъчната оценка на имота е 46 378,30 лв..
На 12 ноември, месец след като купува имота,новият собственик Илиян Николов подава заявление, с което предлага на кмета Мелемов Община Смолян да изкупи 5-те дка за гробище за сумата от 152 010,00 лева.

„Той не е действителният купувач, той е посредник. С каква цел купува имота, който само за един месец поскъпва от 54 000 лева на 152 000 лв. И г-н Мелемов приема това за нормално?! Не знам защо първите собственици не са ни го предлагали да го купим на по-ниската цена. Въпросът ми към г-н кмета е толкова ли е богата нашата Община, за да купува имот на тройно по-висока цена. Знаем, че този имот ни е крайно необходим, и правен ли е опит – консултация с продавачите, да го закупим не чрез посредник, а лично”, попита общинският съветник Филип Топов. Той посочи още, че е нарушен и чл. 199 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), който гласи в ал. 1, че държавата и общината имат право на предимство пред трети лица, да изкупят недвижим имот по пазарни цени, когато по ПУП е предвиден за изграждане на обект – публична държавна или публична общинска собственост. Алинея 2 е категорична, че собственикът може да продаде имот на трето лице само след като го предложи за изкупуване на държавата или на общината и представи на нотариус писмен отказ. Разбра се, че такъв отказ на Община Смолян да изкупи имотът от първите собственици – няма.”Има данни за заобикаляне на закона при първата продажба. Най реално е да се търси вариант за обезсилване на нотариалния акт. Ако ние не го направим прокуратурата при всички случаи ще го направи”, каза още адв. Топов.

Според съветника от БСП Иван Гавазов, който също е адвокат, предложи да се предприемат действия за придобиване на имота на цената, посочена в нотариалния акт. „Ще ви бъда благодарен, ако свършите тази работа, съберете група, водете преговори. Правната комисия да излъчи една група и да свърши тази работа, ако трябва и сигнали да дават. Приемам всички предложения, целият град ще ви бъде благодарен. Съгласен съм, оттеглям точката. Юристите на общината не са на вашето ниво, правната комисия да свърши тази работа”, каза кметът Николай Мелемов, след като видя, че докладната му няма да събере мнозинство в Общинския съвет.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close