НА ФОКУСТемида

Кмет осъди за клевета смолянчанин, обвинявал я в престъпление

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова осъди за клевета Георги Маламов, обвинил я в извършване на престъпление. Районният съд в Смолян освободи от наказателна отговорност 81-годишния подсъдим и му наложи глоба от 1 000 лв. Маламов ще трябва да плати още 1 000 лв. на кметицата за нанесените неимуществени вреди, както и 612 лв. разноски по делото. Въпреки че е даден на съд и по време на делото пенсионерът продължавал да клевети Сийка Суркова.

„Всичко започна с подадена жалба в Районната прокуратура срещу лицензиран лесовъд и срещу кметството в Момчиловци миналата година по повод издадено разрешително за сеч. Извършена бе проверка и прокуратурата издаде постановление за отказ да образува досъдебно производство. Малко по-късно Георги Маламов подаде жалба и в Административния съд срещу мен за издаденото разрешително за сеч“, разказа Суркова. В жалбата си мъжът директно й преписал престъпление с думите: „На 16.12.2019 г. кметът на Момчиловци отхвърли мое пълномощно, а след това още едно за гора на моя чичо, от неговите наследници. Гората е превзета от едно престъпно лице, който до момента е отсякъл 300 кв. м. дървен материал. Кметът отхвърли моето пълномощно, за да уреди печалба на това лице. Явно е, че тук съществува някакво сдружение между двамата“.

„Дълго мислих дали да подам жалба за клевета. Но отчитайки факта, че позори името ми, защото през всичките години съм се старала съвестно да си върша работата и за това, реших да си потърся правата в съда“, допълни още кметът на Момчиловци.

По време на делото Георги Маламов се явява лично, без адвокат. Не отрича, че е автор на жалбата до Административния съд, но в същото време не се и признава за виновен.

Според Районния съд по време на съдебното заседание не се е установило, че има престъпно съдружие между Сийка Суркова и лесовъда, извършвал сечта в частния имот, което да е довело до престъпна облага. „Кметът е изпълнил в конкретния случай съвестно служебните си задължения“, пише в мотивите към присъдата, която не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

 

 

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close