Advertisement
НОВИНИ

Кмет бе осъден за фалшифициране на документи, призна се за виновен

Кметът на село Любча, община Доспат, Веселин Минов бе осъден от Районния съд в Девин за престъпление по чл. 309 от Наказателния кодекс за съставяне на фалшив документ. Пред съда Минов се признава за виновен. Решението на първата инстанция от 22 март не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжния съд в Смолян. Заради чистото му съдебно минало съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 1000 лева.

Кметът на Любча е представил в Община Доспат два документа от името на Румяна Андреева от същото село, попълнени и подписани лично от него, чрез които съседът й Реджеп Ферадов е заграбил част от имота й.

В измамата на Ферадов са замесени и служители в общинската администрация в Доспат, които използвали процедура по изготвяне на подробен устройствен план за УПИ-V-23 в кв. 45 по плана на село Любча. И тъй като Андреева е съсед на Ферадов, е било необходимо да даде съгласие за одобряване на въпросния ПУП. Кметът на Любча услужливо попълва и подписва от нейно име, без да я уведоми, заявление за одобряване на подробен устройствен план. Написва трите й имена в документа, нейното ЕГН, поставя дата 06.06.2018 г. и я подписва. Попълва й подписва от нейно име й декларация, че дава съгласие на Община Доспат да обработва и съхранява личните й данни. В този „документ“ освен ЕГН-то на Румяна Андреева попълва и номера на личната й карта.

За измамата, с която се заграбва имота й, Андреева научава четири години по-късно, на 14 април 2022 г. привечер, когато вижда мъж и жена в двора си. Оказват се геодезисти. Попитала ги е какво правят, а отговорът на жената бил: „Този човек – за комшията, иска да си уголеми парцела”. „На къщата имаме видеонаблюдение и след преглеждане на записите се вижда как в двора през вратата влиза жена с лата, а мъж прескача между оградата и сайванта. Майка беше много стресирана, тя е със сърдечни проблеми. Тръгнахме веднага към село”, разказа синът й Камен Андреев, който от няколко години живее в София.

Престъплението на кмета на Любча е било установено лесно. Поради бързане или несъобразителност, в графата телефон за връзка в заявлението кметът Веселин Минов написал не телефона на Андреева, а своя. Според Камен Андреев Минов се е признал за виновен, за да изгори като бушон и да предпази съучастниците си в общинската администрация в Доспат.

На местните избори през 2019 г. Веселин Минов спечели убедително кметското място в Любча като кандидат на ГЕРБ. За него са гласували 426 души, или 90% от избирателите.

„Отзвук“ потърси становището на кмета на Доспат Елин Радев и кмета на село Любча Веселин Минов като изпрати въпроси на официалните им имейли във вторник, 28 март. Все още нямаме отговор нито от единия, нито от другия.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!