Advertisement
КУЛТУРА

Клубът на дейците на културата учреди годишна награда „Смолян“

Годишна награда „Смолян“ беше учредена на тези дни от Клуба на дейците на културата за ярки постижения в областта на литературата, изкуството и културата. Наградата няма да се присъжда за юбилейни годишнини на творците, по повод на професионални празници и други традиционни прояви, а само за творчество. Ще се дава на церемония в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, съобщиха от клуба в прессъобщение до медиите.

Наградата може да се присъжда на жив творец за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и културата, но само при особени случаи, когато авторът е получил обществено признание не само в своята гилдия, град или общност, а и в регионален и национален мащаб. Тя се състои от: диплом (в рамка); статуетка (пегас), излята от бронз, върху която е изписано: Награда „Смолян” и 1 ноември на съответната година; както и хиляда лева премия.

Статутът на наградата подчертава изрично, че ежегодното й връчване не е презумпция. При липса на ярки постижения за дадената година, тя не се връчва. Отличието е независимо от нему подобни, които се връчват в Смолян. Когато награден автор от друга организация е номиниран за Наградата „Смолян”, статутът приема това като потвърждение на достойнствата на твореца.

Номинирането се извършва от творчески групи и звена, институти на културата, обществени авторитети, членове на Клуба на дейците на културата, граждани с подчертан интерес и знания по съответния вид изкуство. От публикации в медиите – критични бележки, рецензии, портрети, филми, посветени на автора и творчеството му, от творчески съюзи. Всяко предложение има стойност на един глас. След това професионално жури излъчва победителя и го обявява за носител на наградата.

Критерии за номиниране: авторът да е с впечатляващи изяви в изкуството, да се пише и говори за него, да е утвърден в своя жанр, да има популярни и впечатляващи творби, да е познат на гилдията (група, дружество, творчески съюз). Творчеството му да е оригинално, посланията да са насочени към хората, да е посветено на теми, които вълнуват човека и човечеството. Да участва в културния живот на града, на края, както и в националния творчески процес. Да е родолюбец и това да личи от творчеството му, а не от публичните му прояви.

Advertisement

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Не можете да сърфирате в Отзвук.БГ, ако блокирате рекламите в сайта!