ОБЩЕСТВО

Китайци пристигнаха в Момчиловци да посрещнат Годината на кучето

Десет човека от Китай пристигнаха днес в Момчиловци, за да посрещнат Годината на кучето. Гостите ще отседнат в една от къщите за гости в селото – хотел „Шипка“.
„Идват специално за най-големия им празник – посрещането на китайската Нова година. Те изрично настоявали да бъдат в Момчиловци. Селото е предпочитана дестинация за китайците, заради славата му като село на дълголетници“, каза кметицата Сийка Суркова.

При пристигането си гостите бяха посрещнати от кметицата, която им поднесе поздравителен адрес, подпечатан със златния печат на Момчиловци за уникално европейско селище. Китайците опитаха заквасеното специално за тях мляко в глинени съдове с изписано името Момчиловци, и по един календар.

Интересът на китайците към Момчиловци е от десетина години. През 2008 г. китайската компания „Брайт” започна производството на кисело мляко с марка „Момчиловци“.
През 2012 г. е подписан договор за сътрудничество за срок от 10 години между компанията „Брайт фуд”, туроператорска фирма и кметство Момчиловци. Същата година оборотът от продажбата на киселото мляко в Китай е 18 750 000 евро, а на следващата се увеличава до 37 500 000 евро.

Миналото лято 30 човека се записаха в школата по китайски език. Желаещите да научат чуждия език бяха разпределени в две групи – за деца и за възрастни. Лятното училище за китайски език и култура се организира съвместно от кметството и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и институт „Конфуций“. Напечатани са учебници и помагала.

Advertisement
Етикети
Абонамент за видео канала на "Отзвук" в Youtube. Безплатно е! Очакват ви над 100 видеа!
Back to top button
Close
Close
Close